Ce înseamnă cu adevărat să fii european. Lecții învățate din experiența UE. Op-Ed de Laurențiu Pleșca

  • 21 August 08:00
Ce înseamnă cu adevărat să fii european. Lecții învățate din experiența UE. Op-Ed de Laurențiu Pleșca

În ultimii ani, Republica Moldova a făcut pași importanți pe calea integrării europene. Pe lângă schimbările politice și economice, acest proces a avut un impact profund asupra cetățenilor săi, care au avut ocazia să trăiască, să studieze și să muncească în țările membre ale Uniunii Europene. Beneficiile acestei asocieri sunt multiple și se resimt la nivel individual, dar și la nivel de societate, contribuind la o transformare semnificativă a perspectivei asupra vieții și a valorilor. Deși Republica Moldova a beneficiat de avantaje considerabile prin semnarea Acordul de Asociere în 2014, calitatea de membru al Uniunii Europene ar aduce un set extins de beneficii, inclusiv acces complet la fonduri, influență în deciziile europene și integrare deplină în piața unică, alături de o stabilitate economică a țării noaste, pentru ca statul nostru să scape de politica de a supraviețui de la o zi la alta doar din fonduri europene.

Contactul cu Europa

Pragmatic vorbind, încă nu s-a inventat o soluție mai bună decât apartenența la o alianță politică și economică, la un spațiu de valori liberale, care este Uniunea Europeană. Nici nu mai este vorba de a alege dintre a fi pe cont propriu, ci de a alege Estul sau Vestul. Este o decizie firească, aceea de a fi alături de România, de exemplu. Și suntem mai europeni și în acte, o dovadă fiind semnarea Acordului de asociere în 2014, primirea statutului de țară candidată în 2022 și deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în 2023.

Pentru mulți dintre noi, contactul direct cu statele membre ale Uniunii Europene a fost o revelație. Am avut ocazia să vedem cum se trăiește în orașele europene, unde infrastructura este bine pusă la punct, siguranța publică și respectul pentru cetățean sunt norme, nu excepții. În aceste orașe, simți cum funcționează principiile de bază ale unei societăți prospere, cum ar fi democrația, respectul pentru drepturile omului, dar chiar și transparența în actul guvernării.

Pentru cei care au avut șansa de a studia la universitățile europene, beneficiile au fost și mai evidente. Accesul la o educație de înaltă calitate, în instituții unde inovația și cercetarea sunt prioritare, a deschis noi orizonturi de cunoaștere și dezvoltare profesională. Prin aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii moldoveni au posibilitatea de a studia în universități din țările UE prin intermediul programului Erasmus+ și nu doar pentru un număr limitat de studenți per an, ceea ce le permite să acumuleze experiență academică și profesională într-un mediu internațional. Accesul la studii cu burse bine plătite ne-ar motiva și mai mult să învățăm și să fim cei mai profesioniști fiecare în domeniul său. Iar posibilitatea de a lucra în diverse țări europene și de a trăi în medii culturale diverse ne-ar îmbogăți și mai mult.

O altă inițiativă a Uniunii Europene de care putem profita este DiscoverEU, fiind o oportunitate excepțională care permite tinerilor să exploreze diversitatea Europei. Această inițiativă le oferă participanților șansa de a descoperi patrimoniul cultural și istoric al continentului european și de a interacționa cu modul de viață european. și de a călători în întreaga Europă, cu accent pe utilizarea trenului ca principal mijloc de transport.

Experiența pe care am trăit-o în statele membre ale Uniunii Europene nu doar că ne-a pregătit mai bine pentru provocările la care am făcut față - consecințele războiului din Ucraina, criza de securitate, cea energetică și cea economică prin inflație greu de ținut în frâu, dar ne-a și arătat spre ce vrem să tindem, dar și cine ne sunt partenerii de nădejde - anume familia europeană.

Una dintre cele mai mari realizări ale asocierii cu Uniunea Europeană este faptul că am început să ne bucurăm de privilegiile și valorile europene. Aderarea la spațiul european ne-a oferit oportunități inestimabile: dreptul de a călători liber în statele membre cu pașaportul biometric prin liberalizarea regimului de vize. Acum, dacă am face parte din Uniunea Europeană și spațiul fără granițe Schengen ne-ar deschide noi oportunități și nu am mai avea granițe cu țările membre UE, nu am mai sta la acele cozi interminabile din vamă.

În Uniunea Europeană, țările precum Germania și Franța oferă alocații substanțiale pentru creșterea copiilor care sunt esențiale pentru sprijinul familiilor și pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. De exemplu, în Germania, sistemul de „Kindergeld” oferă alocații lunare pentru fiecare copil, iar în Franța, indemnizațiile pentru familie includ și sprijin pentru educație și sănătate. De asemenea și statul român oferă astfel de alocații pentru copii, mulți dintre moldovenii cu dublă cetățenie primesc deja acest sprijin.

În cazul nostru, accesul la aceste indemnizații ar putea transforma semnificativ viața familiilor și a copiilor. Familiile ar putea beneficia de un sprijin financiar mai consistent, care să ajute la acoperirea cheltuielilor esențiale, iar copiii ar avea acces mai bun la educație și îngrijire medicală de calitate. De exemplu, alocațiile pentru copii ar putea reduce poverile financiare asupra familiilor cu venituri mici, asigurând totodată că toți copiii au șanse egale la o educație de calitate și la servicii de sănătate adecvate. Și să nu uităm și de faptul că includerea în Fondul social european ar putea aduce și indemnizații pentru șomaj și dizabilitate, oferind un sprijin suplimentar persoanelor aflate în dificultate.

Cum vrem să arate viitorul Republicii Moldova?

Însă poate cel mai important beneficiu este schimbarea de mentalitate. Asocierea cu Uniunea Europeană ne-a învățat să prețuim mai mult democrația, statul de drept și respectul pentru drepturile omului. Am început să înțelegem importanța transparenței în actul de guvernare, a participării civice și a responsabilității sociale. În acest context, societatea civilă din Republica Moldova se afirmă tot mai vizibil ca un partener de seamă în colaborarea cu autoritățile publice, atât la nivel național, cât și local, exact așa cum este firesc și se întâmplă în toate statele membre UE. Acest fenomen reflectă două dimensiuni importante: profesionalismul și implicarea activă a organizațiilor societății civile, precum și necesitatea implementării standardelor europene care promovează participarea activă a sectorului asociativ în procesul decizional.

Pe măsură ce Republica Moldova continuă procesul de integrare europeană, este esențial să recunoaștem și să valorificăm pe deplin aceste beneficii. Viitorul nostru european depinde nu doar de deciziile politice, ci și de modul în care cetățenii noștri își asumă aceste valori și privilegii. Fiecare dintre noi, prin experiențele personale, poate contribui la consolidarea unei identități europene autentice, care să reflecte atât tradițiile noastre naționale, cât și valorile comune europene. De asemenea și minoritățile naționale s-ar bucura de cele mai multe drepturi, așa o spune și motto-ul Uniunii Europene – “Unitate prin diversitate”, unde știm că europenii investesc în programe care promovează cultura, religia, tradițiile și limbile oficiale atât de diverse din statele membre UE.

Asocierea cu Uniunea Europeană ne-a demonstrat că suntem parte a unei comunități mai mari, unde solidaritatea, cooperarea și respectul reciproc sunt fundamentale. Beneficiile pe care le-am experimentat ne oferă nu doar mândrie, ci și responsabilitatea de a păstra și de a promova aceste valori în țara noastră, astfel încât Moldova să devină, pe deplin, un stat european.

Experiența directă a asocierii cu statele membre ale Uniunii Europene ne-a arătat ce înseamnă cu adevărat să fii european. Este o oportunitate de a trăi într-un spațiu al libertății, al prosperității și al respectului pentru demnitatea umană. Este, de asemenea, un apel la acțiune pentru toți cetățenii moldoveni de a contribui la construirea unui viitor european, solid și durabil, pentru generațiile care vin.

Pentru a construi un viitor solid și durabil, Republica Moldova trebuie să valorifice și să extindă beneficiile integrate în procesul nostru de apropiere de Uniunea Europeană. Este un apel la acțiune pentru toți cetățenii moldoveni de a contribui activ la construirea unei societăți care reflectă valorile europene, în timp ce păstrează și cele mai bune trăsături ale culturii și tradițiilor noastre naționale. Prin angajamentul comun pentru valorile europene, putem transforma Moldova într-un stat european prosper și respectat.

Concluzie

Trebuie să conștientizăm că am beneficiat enorm de pe urma asocierii cu statele membre UE, am simțit-o pe propria piele cum e să fii european, când am văzut cum se trăiește în orașele europene, când am studiat la universitățile lor, când ne-am bucurat de privilegiile și valorile europene. Dacă Republica Moldova nu ar adera la Uniunea Europeană, cetățenii ar putea pierde o serie de oportunități și beneficii care ar putea influența negativ calitatea vieții și perspectivele de dezvoltare ale țării.

Pierdere sau neaccesarea statutului de membru al Uniunii Europene, acum când avem această oportunitate chiar în fața noastră, ar avea repercusiuni directe asupra vieții individuale a cetățenilor moldoveni, limitându-le accesul la oportunități profesionale, educaționale și sociale esențiale. De asemenea, ar putea afecta mobilitatea, drepturile, și calitatea vieții în Moldova.

De zece ani, europenii ne-au dat un vot de încredere pentru a călători și munci în țările lor, pentru a exporta produsele noastre autohtone. Acum este rândul nostru să îi convingem că merităm să facem parte din familia europeană. Iar aceasta se poate face doar cu un vot covârșitor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, la referendum.

Ce înseamnă cu adevărat să fii european. Lecții învățate din experiența UE. Op-Ed de Laurențiu Pleșca

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău