Ce incidente au fost înregistrate de către observatorii Promo-LEX la alegerile locale noi din 29 mai

  • 30 Mai 2022 10:12
Ce incidente au fost înregistrate de către observatorii Promo-LEX la alegerile locale noi din 29 mai

Observatorii Promo-LEX au monitorizat desfășurarea alegerilor locale noi în cele 10 localități din țară, unde au avut loc scrutinele pentru funcția de primar și consilier local. Totodată, Misiunea de observare a efectuat și numărarea în paralel a voturilor, care au confirmat rezultatele preliminare, anunțate de Comisia Electorală Centrală. Informațiile au fost colectate și raportate de către 18 observatori pe termen scurt care au monitorizat procesul electoral din fiecare secție de votare.

Astfel, în primul tur au fost aleși primarii din localitățile Horodiște, raionul Rezina; Moara de Piatră, raionul Drochia; Tătărești, raionul Strășeni; Zăicani, raionul Râșcani, Hagimus, raionul Căușeni și consiliile comunale Lozova, raionul Strășeni și Bobeica, raionul Hîncești. Pe 12 iunie 2022 urmează să fie organizat turul doi de scrutin în localitățile Ghetlova, raionul Orhei, Glinjeni, raionul Fălești și Zastânca, raionul Soroca.

În rezultatul procesului de monitorizare a desfășurării alegerilor, prin prisma respectării principiilor democratice și a legislației s-a constatat că, secțiile de votare s-au deschis regulamentar. Pe parcursul zilei alegerilor, votarea a fost organizată eficient și s-a desfășurat, în general, liniștit.

Concomitent, observatorii Promo-LEX au raportat șase incidente. Și anume, în perimetrul a 100 de metri a secției de votare 30/24 Lozova s-a înregistrat un caz de agitație electorală, în secțiile de votare Ghetlova, Zastînca și Lozova au avut loc patru cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, iar în secția de votare 20/07, Bobeica membrii biroului electoral au stopat înregistrarea video obligatorie a procesului de numărare a voturilor.

A fost sesizată și o diferență mare între numărul de cereri de votare cu urna mobilă depuse în localitățile unde a avut loc scrutinul electoral. Cele mai multe au fost solicitate în satele Glinjeni, Moara de Piatră și Zăicani unde au fost depuse 46, 51 și, respectiv, 66 de cereri pentru votarea la locul aflării. De cealaltă parte, în cinci secții de votare au fost depuse doar între 2 și 4 astfel de cereri. Amintim că, potrivit bunelor practici internaționale, utilizarea urnelor mobile de vot nu este recomandată, deoarece este însoțită de un risc înalt de falsificare.

O altă constatare se referă la accesibilitatea secțiilor de votare. Circa 67% dintre acestea nu corespund cerințelor minime de accesibilitate și nu au rampă pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.

Închiderea secțiilor de votare s-a desfășurat regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale s-a efectuat rapid, cu excepția satului Zastânca, raionul Soroca. Circa 1/3 din birourile electorale au ignorat norma cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot la numărare de către un singur membru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău