Ce evoluții ale inflației sunt așteptate? Explicația BNM
-
19 Iunie 2021 12:44
În perioada următoare, rata anuală a inflației va fi în continuare sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută, considerată optimă pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Apoi, începând cu trimestrul IV, va reveni în intervalul țintei și se va afla în apropierea acesteia până la finele perioadei de prognoză. Prognozele au fost făcute de Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-un interviu publicat pe pagina web a instituției, scrie BIZLAW.
Potrivit autorităților, rezultatul respectiv va fi obținut ca urmare a deciziilor de politică monetară pe care le-a întreprins în ultimele trimestre Banca Națională pentru a atenua efectele negative ale pandemiei asupra economiei naționale și a readuce inflația în intervalul țintit. Totodată, prognoza pornește de la deciziile de politică monetară proactivă promovată de BNM, care are drept obiectiv fundamental asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, scrie sursa citată.
Guvernatorul spune, încă, că nu depinde totul de mandatul băncii centrale. Acțiunile BNM de politică monetară trebuie să fie însoțite de politica fiscală și cea economică din partea Guvernului pentru recuperarea economiei.
Banca Națională a Moldovei permanent monitorizează cu precauție situația macroeconomică internă și cea externă ca, la momentul oportun, să vină cu măsuri necesare bazate pe instrumentele BNM pentru a atinge obiectivul său fundamental - de asigurare și menținere a stabilității prețurilor.
Totodată, de la debutul pandemiei, Banca Națională a Moldovei, la fel ca și alte bănci centrale, a efectuat un șir de acțiuni în limitele mandatului său și cele ale instrumentelor de care dispune. Scopul a fost să sprijine cererea agregată, să compenseze presiunile dezinflaționiste puternice cauzate de diminuarea activității economice și să readucă rata anuală a inflației în intervalul din jurul țintei.