Ce dezvăluie Pandora Papers despre Vladimir Putin. Afaceri pe numele unui prieten din copilărie și al unei foste iubite

  • 04 Octombrie 2021 16:28
Ce dezvăluie Pandora Papers despre Vladimir Putin. Afaceri pe numele unui prieten din copilărie și al unei foste iubite

650 de jurnaliști, membri ai Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), au dezvăluit duminică primele detalii ale unei investigații jurnalistice de amploare, care a vizat tranzacțiile secrete și proprietățile ascunse în paradisuri fiscale ale unora dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din lume. Cele aproximativ 6,5 milioane de documente fac referire și la președintele rus, Vladimir Putin, care nu apare cu nume și prenume în aceste dosare, însă apar alți numeroși apropiați ai acestuia, inclusiv cel mai bun prieten al său din copilărie, acum decedat, despre care adversarii politici l-au numit “Portofelul lui Putin”. Totodată, documentele subliniază și o eventuală relație romantică a liderului de la Kremlin cu o femeie a cărei identitate încă nu a fost dezvăluită, relatează The Guardian și Washington Post, potrivit DIGI24.ro.

Sursa citată precizează că, în septembrie 2003, a avut loc o tranzacție secretă la Monaco, un paradis fiscal în care bogații lumii își mută adesea averile din țările de origine. Prin acesta s-a achiziționat un apartament luxos la etajul patru al unui bloc din apropierea cazinoului Monte Carlo, de la care se puteau zări cu ușurință iahturile de lux ale miliardarilor parcate în portul din Monaco. Prețul achiziției a fost de 3,6 milioane de euro, iar noul cumpărător a obținut două locuri de parcare, un garaj pentru depozitarea lucrurilor și accesul la o piscină exclusivistă aflată în complexul Monte Carlo Star.

Misterioasa cumpărătoare a unui apartament din Monaco. Traseul tranzacției

Identitatea cumpărătorului apartamentului a fost un mister. „Cumpărătorul” oficial a fost o companie offshore înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Brockville Development Ltd. Aceasta era la rândul său deținută de alte două companii înregistrate în Panama: Sefton Securities și Radnor Investments SA. Schema de achiziție e asemănătoare unei păpuși Matrioșka, unde beneficiarul final e ascuns sub mai multe „straturi”.

Potrivit documentelor dezvăluite de Pandora Papers, cumpărătorul apartamentului luxos era o anume Svetlana Krivonogîh, o femeie în vârstă de 28 de ani.

Conform scurgerii de date, Svetlana Krivonoghih a crescut într-un apartament comun din Sankt Petersburg, împărțind baia și bucătăria cu alte cinci familii. După ce a împlinit 18 ani, a lucrat câțiva ani ca femeie de serviciu la un magazin de cartier. În câțiva ani, însă, pe la sfârșitul anilor ‘90, Krivonoghih a devenit extrem de bogată. A achiziționat un apartament într-un complex de lux din Sankt Petersburg, mai multe proprietăți la Moscova, un iaht și alte bunuri, în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Svetlana Krivonigikh
Svetlana Krivonoghih, cea din mijloc, alături de mai multe prietene într-o fotografie realizată la o petrecere. Sursă foto: Profimedia Images

Cât de romantic a fost Vladimir Putin la începutul carierei sale politice 

Cotidianul britanic The Guardian scrie că omul din spatele acestei ascensiuni financiare a Svetlanei Krivonoghih nu este nimeni altcineva decât Vladimir Putin.

În 2020, site-ul de investigații Proekt, una dintre puținele publicații jurnalistice independente rusești din Rusia, susținea că Krivonoghih a legat o prietenie cu Vladimir Putin pe vremea când actualul șef al Kremlinului era viceprimar la Sankt Petersburg, devenindu-i chiar iubită acestuia din urmă. 

Indiferent de natura exactă a relației lor, Vladimir Putin și Svetlana Krivonoghih par să fi fost apropiați. Puținele dovezi publice indică faptul că au călătorit împreună în același avion de câteva ori, în anii ‘90, înainte ca Putin să devină, în 1998, șeful agenției de spionaj FSB, apoi prim-ministru, iar în 2000, președinte și succesor al lui Boris Elțîn.

Trei ani mai târziu, în martie 2003, Krivonoghih a născut o fiică, pe nume Luiza, despre care jurnaliștii de la Proekt au susținut că este fiica lui Vladimir Putin.

De altfel, ziarișii publicației ruse au urmărit activitatea tinerei pe rețelele sociale și au descoperit că aceasta a participat la multe petreceri private alături de prieteni care provin din familii influente din Rusia. De asemenea, aceasta a fost surprinsă și făcând excursii cu avioane private. Jurnaliștii publicației Proekt au încercat să-i scrie Luizei și să o întrebe dacă are vreo legătură cu Vladimir Putin, însă tânăra și mama sa au evitat să răspundă întrebărilor.

Povestea dintre Putin și Krivonoghih nu se referă doar la o presupusă poveste de dragoste care a apărut cu ceva timp în urmă. În joc este vorba de bani mulți, iar potrivit documentelor Pandora, unii dintre apropiații președintelui rus au folosit Monaco ca centru discret pentru afacerile lor financiare. Totodată, și geopolitica are rolul său în această poveste. Prințul Albert, conducătorul principatului Monaco, are o relație foarte bună cu Vladimir Putin.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău