Ce au declarat Plahotniuc, Dodon și Iaralov la audierile în procesul penal privind finanțarea PSRM din Rusia ( Jurnal TV)
-
23 Septembrie 2019 15:09
Procuratura Anticorupție a încetat procesul penal privind finanțarea PSRM din Rusia, pornit în baza înregistrărilor video ale unor discuții purtate dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc la sediul PD, în timpul crizei politice din iunie curent. Procurorii au invocat „lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii”, scrie Jurnal Tv.
Potrivit ordonanței de refuz a începerii urmăririi penale, în cadrul procesului penal, au fost audiați președintele Igor Dodon, fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, precum și vicepreședintele PD Serghei Iaralov.
Procesul penal fost inițiat pe 8 iunie după ce instituțiile de presă afiliate lui Plahotniuc au difuzat mai multe înregistrări video în care Dodon poartă discuții cu fostul lider al PD, la care asistă și Serghei Iaralov.
În una din ele, Igor Dodon declară despre faptul că PSRM a fost finanțat din surse externe și anume din Federația Rusă, cu sume ce variază între 600 000 – 1 000 000 dolari SUA/lunar, din 1 aprilie 2019 finanțarea fiind sistată pentru două luni din cauza lipsei de credibilitate din partea autorităților ruse.
Procurorii au stabilit că biroul în care a avut loc discuția este amplasat la nivelul trei al clădirii sediului central al PD de pe strada Armenească, fiind identificate două dispozitive de înregistrare camuflate într-o umbrelă de culoare neagră și altul într-un dulap.
Vladimir Plahotniuc a fost audiat în calitate de martor pe 9 iunie. Acesta le-a spus anchetatorilor că Igor Dodon a prezentat o listă cu cerințele obligatorii din partea PSRM în vederea creării unei majorități parlamentare, expuse pe trei file. Ulterior, din spusele lui Plahohniuc, Dodon a pus în discuție subiectul finanțării PSRM. Acesta a precizat că încearcă să majoreze finanțarea de șapte - opt sute mii dolari SUA până la un milion dolari SUA pe lună pentru întreținere.
Totodată, în calitate de martor pe caz a fost audiat și vicepreședintele PD, Serghei Iaralov, care a oferit declarații similare cu cele ale lui Plahotniuc.
Luând în considerare faptul că Igor Dodon nu deține o funcție în cadrul PSRM, iar la acea întrevedere a participat ca lider neformal, Procuratura Anticorupție a decis să-l audieze în calitate de martor.
Dodon le-a spus anchetatorilor că a purtat aceste discuții cu Plahotniuc și Iaralov în mod intenționat, „deoarece de la bun început a înțeles că cnu putea avea discuții de formare a unei coaliții cu PD, reieșind din principiile lor de activitate și intențiile de a trage de timp cu scopul de a se menține în continuare la putere prin toate metodele posibile”.
Cât despre informația despre banii care i-ar fi primit din Rusia pentru întreținerea PSRM-ului, Igor Dodon a spus că aceasta nu corespunde adevărului, făcând-o în mod intenționat, pentru a înțelege care sunt intențiile lui Plahotniuc și care sunt resursele financiare reale utilizate pentru întreținerea PD.
„Din conținutul înregistrărilor audio-video difuzate în spațiul public se observă clar că discuția între cei trei persoane menționați supra, pare a nu fi una serioasă, observându-se că ambii oponenți politici se provoacă unul pe altul. Vladimir Plahotniuc își notează fiecare frază comunicată de Igor Dodon, iar ultimul observând că pe oponentul său îl interesează mult segmentul cu Federația Rusă, accentuează în acest sens despre o eventuală finanțare din Federația Rusă, deși careva date exacte despre primirea acestor mijloace financiare nu se argumentează ci doar se face trimitere la o discuție avută cu vicepremierul rus”, se spune în ordonanța de refuz a începerii urmăririi penale.
Potrivit procurorilor, discuția cu vicepremierul rus Kozak nu a putut fi confirmată prin alte probe, iar Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor nu a identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM.
„Procuratura Anticorupție constată că deși în materialul difuzat în spațiul public se indică asupra unei eventuale finanțări din exterior a PSRM, alte mijloace de probă care ar demonstra acest fapt nu au fost stabilite și, respectiv, se constată lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii cum ar fi, obiectul și latura subiectivă a infracțiunii”, se mai arată în ordonanța Procuraturii Anticorupție.
Sursa:Jurnal Tv