Ce au declarat moldovenii în prima zi de recensământ (Adevărul)
-
13 Mai 2014 08:49
REVISTA PRESEI DIN 13 MAI
La Recensământul populației și al locuințelor din Republica Moldova suntem liberi să ne declarăm români, titrează Jurnal de Chișinău. Reporterii publicației au mers în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, pentru a observa cum decurge prima zi de recensământ al populației. Respondenții nu-și fac probleme răspunzând la întrebări cu privire la proprietate. Întrebarea care provoacă emoții este cea privind naționalitatea.
Și Adevărul scrie despre ce-au declarat moldovenii în prima zi de recensământ. Potrivit Adevărului, oamenii care s-au numărat printre primii intervievați la Recensământul 2014 susțin că s-au simțit deranjați să le spună recenzorilor despre veniturile personale, condițiile în care locuiesc și starea de sănătate.
Jurnal de Chișinău scrie despre tăvălugul rusesc care înaintează în Ucraina. Show-ul cu denumirea de „referendum” s-a produs în suburbiile muncitorești ale Donețkului și în unele orășele ale regiunii. Jurnaliștii relatează că au văzut cazuri când votanții primeau mai multe buletine de vot și puteau vota unde doreau. Numărul de votări ale unui cetățean era limitat doar de capacitatea sa de a se deplasa la mai multe secții de vot. Separatiștii din estul Ucrainei se laudă cu o prezență masivă la vot în cadrul referendumului de duminică, iar autoritățile de la Kiev au calificat respectiva acțiune a radicalilor proruși din regiunile Donețk și Lugansk drept farsă. Moscova și-a declarat „respectul față de exprimarea voinței poporului”, iar oficialii UE critică vehement plebiscitul separatist.
Timpul preia mărturiile unui jurnalist rus, dezbrăcat și bătut de separatiștii proruși din estul Ucrainei. Pavel Kanîghin, reporter la „Novaia Gazeta” din Rusia a scris pe internet că, după părerea lui, buletinele de vot puteau fi multiplicate la un simplu xerox, deoarece nu conțineau nicio ștampilă din partea autorităților. După cum a declarat jurnalistul ulterior, seara el stătea cu un coleg german într-o cafenea, când s-au apropiat mai mulți separatiști revoltați de ceea ce a scris acesta despre referendum. I-au dus la un post de control, le-au luat toate lucrurile de preț, l-au dezbrăcat, i-au scos chiar șireturile. Erau foarte supărați că nu puteau scoate bani de pe cartela lui bancară.
Adevărul mai scrie despre jurnalistul basarabean care a dezvăluit cazul Magnițki. Corespondentul special al publicației ruse „Novaia Gazeta“, distins cu premii prestigioase pentru o investigație despre cazul Serghei Magnițki, este originar din Comrat și vorbește o română de admirat, relevă publicația. Roman Anin, în vârstă de 28 de ani, s-a născut la Comrat, până la 18 ani tânărul a locuit în Chișinău, unde a făcut liceul și a practicat intensiv fotbalul. De la comentarea meciurilor a fost trimis la război, în Osetia, în 2008. De-a lungul timpului a scris despre scandaluri răsunătoare, scheme de corupție și crimă transfrontalieră.