Ce așteaptă minoritățile de la Recensământul 2014? (Timpul)

  • 06 Mai 2014 14:55
Ce așteaptă minoritățile de la Recensământul 2014? (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 6 MAI

Jurnal de Chișinău relevă că 28 de persoane din stânga Nistrului au dispărut fără veste în urma confruntărilor din 2 mai de la Odesa, alte trei persoane se știe că au decedat. Potrivit ziarului cei dispăruți sunt originari din Parcani, Slobozia, Tiraspol și Tighina. Majoritatea sunt cazaci și foști militari ai Armatei 14, au susține JURNAL de Chișinău.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că indiferent dacă au fost sau nu implicate serviciile secrete ale Rusiei în provocarea violențelor de vineri seara în Odesa, după cum afirmă Kievul, Putin are pe conștiință cei 46 de morți și zecile de răniți. Potrivit autorului, președintele Rusiei este responsabil moral pentru cei uciși, pe ambele părți ale baricadelor, la Slaviansk, Kramatorsk, Mariupol, Harkov, Donețk, Luhansk și în alte orașe ale Ucrainei, cuprinse de febra separatismului. El i-a încurajat pe rușii ucraineni să iasă în stradă, să pună mâna pe arme și să ocupe clădirile publice, pentru a da jos steagurile ucrainene și a le arbora pe cele rusești.

Șeful Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor susține că ancheta în cazul celor circa 20 de miliarde de dolari spălați prin sistemul bancar și cel judiciar din Moldova decurge lent din cauza lipsei de cooperare din partea părții ruse, scrie Adevărul. Vasile Șarco dă asigurări că magistrații implicați în schema criminală vor ajunge la dubă, pentru că au adoptat, doar în baza  unor copii xerox ale unor documente neverificate, decizii prin care firme offshore au încasat sute de milioane  de dolari. Șeful Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor dezvăluie, de asemenea, că schema are legătură directă cu tentativa de cumpărare a deputaților.

De luni, 12 mai, timp de 14 zile, va avea loc recensământul populației și al locuințelor, amintește Adevărul. Spre deosebire de recensământul din 2004, recenzorul ne va prezenta patru chestionare. Unul despre persoana intervievată, altul despre imobilul în care locuiește, al treilea despre spațiile colective de locuit și un al patrulea formular pentru persoanele cu ședere temporară de până la 12 luni în Moldova. Va trebui să răspundem în total la 66 de întrebări despre ETNIE, LIMBĂ, RELIGIE etc.

Ce așteaptă minoritățile de la Recensământul 2014? Se intreaba Timpul. Publicatia susține ca recensământul precedent a dezamăgit prin rezultate și organizare nu doar majoritatea românilor moldoveni, dar și minoritățile etnice.  Reprezentanții acestora își doresc un singur lucru: ca numărul lor să fie estimat corect.

Timpul publică mărturiile unor bătrâni condamnați la singurătate. Au ajuns la casa de bătrâni pentru că nu are cine să le poarte de grijă. Unii dintre ei sunt orbi, alții sunt țintuiți la pat. Singurătatea și dorul de casă, îi întristează și ei așteaptă permanent ca cineva din apropiați să le vină în vizită – este vorba despre pensionarii care își petrec ultimii ani din viață la Centrul de Reabilitare și Plasament din satul Micleușeni, Strășeni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău