Ce a solicitat mai exact „Pro Moldova” de la Curtea Constituțională referitor la cazul legat de Ștefan Gațcan

  • 04 Iulie 16:23
Ce a solicitat mai exact „Pro Moldova” de la Curtea Constituțională referitor la cazul legat de Ștefan Gațcan

„Pro Moldova” a depus o sesizarea la Curtea Constituțională a Republicii Moldova prin care se solicită interpretarea unor articole din Constituție privind persecutarea, intimidările și presiunile asupra deputatului cu scopul de a-l determina să renunțe la mandatul de parlamentar pe motiv că are opinii divergente sau a părăsit fracțiunea. Demersul vine în contextul cazului deputatului Ștefan Gațcan.

„De asemenea, se solicită poziția Curții față de posibilitatea Parlamentului de a  restricționa drepturilor deputatului în Parlament, de a-i impune tratamente diferențiate sau oricare alte restricții în caz de părăsire a fracțiunii din care face parte. Autorul sesizării, deputatul Sergiu Sîrbu, mai solicită Înaltei Curți să se pronunțe asupra condițiilor în care hotărârea Parlamentului, prin care se ia act de cererea de renunțare la mandatul de deputat, poate fi considerată nulă în condițiile în care există dubii rezonabile că aceasta a fost depusă sub presiune și nu există posibilitate de a verifica dacă voința deputatului, în momentul semnării cererii, a fost una cu adevărat liberă și neinfluențată de nimeni. Menționăm că, obiectul sesizării la Curtea Constituțională îl constituie interpretarea oficială a articolelor 68, 69 și 71 din Constituția Republicii Moldova. Anterior, PRO MOLDOVA a sesizat comunitatea internațională legat de presiunile la care a fost supus deputatul Ștefan Gațcan, care la începutul acestei săptămâni a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM pentru a adera la PRO MOLDOVA. După această decizie, deputatul a fost forțat să semneze o cerere de demisie și a dispărut”, se precizează în comunicatul „Pro Moldova”. 

Menționăm că socialiștii neagă că deputatul Ștefan Gațcan ar fi fost sechestrat și intimidat pentru a depune cerere în vederea depunerii mandatului. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
30
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,1 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
23
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 07 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0106
USD 16.6157 -0.0223
RON 4.0694 -0.0038
UAH 0.6000 -0.0012
RUB 0.2261 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău