CE a început procedura pentru un nou cadru legal ce va permite transferul datelor cetățenilor UE către SUA

  • 14 Decembrie 2022 12:49
CE a început procedura pentru un nou cadru legal ce va permite transferul datelor cetățenilor UE către SUA

Comisia Europeană a început procedura pentru un nou cadru legal care va permite transferul datelor personale ale cetățenilor Uniunii Europene către Statele Unite, transmit Agerpres.

Această etapă urmează după ce președintele american Joe Biden a semnat în octombrie un ordin ce prevede garanții pentru limitarea accesului agențiilor de informații ale SUA la aceste date culese în Europa și procesate peste Atlantic.

Cele două mecanisme instituite anterior pentru a permite companiilor să transfere datele personale ale europenilor spre Statele Unite fuseseră invalidate de justiția europeană din cauza temerilor legate de programele de supraveghere americane.

În martie, Joe Biden și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat că au ajuns la un acord de principiu privind un nou cadru.

'Măsuri solide de protecție sunt de acum în vigoare în Statele Unite pentru a permite transferul sigur de date personale de o parte și de alta a Atlanticului', a apreciat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, care a purtat negocieri timp de peste un an cu ministrul comerțului al SUA, Gina Raimondo.

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jurova, a afirmat că noul cadru este 'benefic pentru companii și va întări cooperarea transatlantică'.

Această 'decizie de adecvare ' - ce stabilește că un stat terț asigură un nivel de protecție adecvat datelor cu caracter personal - mai trebuie să primească avizul Comitetului European pentru Protecția Datelor (EDPB), al Parlamentului European și aprobarea statelor membre ale UE.

Noua decizia are toate șansele să fie contestată din nou în justiție, a reacționat Max Schrems, jurist austriac și activist pentru respectarea vieții private, inițiatorul recursurilor precedente în fața Curții de Justiție a UE.

'Vom analiza proiectul de decizie în detaliu în zilele următoare, (dar) având în vedere că el are la bază ordinul (american) pe care îl cunoaștem, nu văd cum ar putea să scape de un recurs în fața Curții de Justiție' a UE, a declarat Schrems. Organizația neguvernamentală pe care o conduce, NOYB, a apreciat ca 'minime' modificările aduse de ordinul american.

În schimb, asociația CCIA, care reprezintă industria tehnologiei informațiilor, a salutat decizia Comisiei. 'Îndemnăm toate statele membre ale UE să o aprobe fără întârziere, spre a restabili o securitate juridică pentru companiile de o parte și de alta a Atlanticului', a declarat Alexandre Roure, director de politică publică al CCIA Europe.

După invalidarea mecanismului precedent, 'Privacy Shield', în iulie 2020, giganții internetului precum Facebook sau Google au apelat, pentru a transfera datele, la 'clauzele contractuale tip' (SCC), care oferă mai puține garanții juridice și fac obiectul a numeroase recursuri ale NOYB. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău