Ce a declarat Iurie Ciocan în Parlament despre decizia CEC

  • 02 Aprilie 2016 09:17
Ce a declarat Iurie Ciocan în Parlament despre decizia CEC

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, se declară cu conștiința absolut curată după ce cele peste 400 de mii de semnături pentru desfășurarea referendumului constituțional au fost respinse de CEC.

Acesta a raportat în plenul Parlamentului, vineri, 1 aprilie, că este absolut conștient de faptul că 400 de mii de semnături este o cifră enormă, dar el a acționat în strictă conformitate cu legislația și această cifră nu-l poate face să încalce legea. Iurie Ciocan a declarat în fața deputaților că preferă să demisioneze din funcție decât să încalce legislația Republicii Moldova, transmite IPN.

Șeful CEC a fost chemat la audieri în Parlament în contextul în care acum 3 zile Comisia a respins semnăturile adunate de grupul de inițiativă pentru desfășurarea unui referendum constituțional privind alegerea și demiterea șefului statului, reducerea numărului de deputați și limitarea imunității acestora.

Iurie Ciocan a menționat în discursul său că grupul de inițiativă a înregistrat 775 de persoane care să colecteze semnături. CEC a organizat pentru aceste persoane, timp de 10 zile, seminare de instruire privind regulamentul de colectare a semnăturilor. Președintele CEC a accentuat că el personal i-a avertizat pe liderii grupului de inițiativă să nu-și disperseze forțele în toate raioanele țării, ci să se mobilizeze pentru a colecta numărul minim necesar din cel puțin jumătate din numărul de raioane.

Însă, potrivit lui, grupul de inițiativă a ales să se disperseze prin toate raioanele, astfel nu a reușit să colecteze numărul de cel puțin 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate din unitățile teritorial-administrative ale Republicii Moldova. Chiar dacă din unele raioane s-a reușit colectarea mai multor semnături decât numărul minim necesar, atunci din alte unități teritorial-administrative s-a colectat mult mai puțin, cum ar fi din Basarabeasca – în jur de 1800 de semnături. Doar în 3 unități teritorial-administrative au fost prezentate mai multe semnături decât minimul necesar, în rest însă au fost prezentate mai puține decât necesarul.

Fiind criticat precum că ar fi ignorat voința alegătorilor și semnăturile a peste 400 de mii de cetățeni, Iurie Ciocan le-a reproșat deputaților că aceștia trebuiau să intervină în Constituție și să modifice prevederile care au împiedicat colectarea conform legii a semnăturilor.

Consiliul Marii Adunări Naționale, care a creat grupul de inițiativă pentru colectarea semnpturilor, se declară indignat de decizia CEC și a anunțat că va contesta în judecată această hotărâre. Totodată se pregătește și un protest de amploare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău