Ce a decis Consiliul Suprem de Securitate în privința securității alimentare a țării

  • 12 August 2020 12:38
Ce a decis Consiliul Suprem de Securitate în privința securității alimentare a țării

Seceta din acest an a redus în jumătate recolta de cereale, însă, securitatea alimentară a țării nu este în pericol, a declarat președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate la care a fost examinat inclusiv acest subiect.

El a afirmat că în acest an au fost recoltate aproximativ 600 de mii de tone de cereale din prima grupă (grâu, orz, ovăz), față de recolta medie de aproximativ 1,2 milioane de tone. Au fost recoltate aproximativ 440 de mii de tone de grâu, în timp ce necesarul anual este de aproximativ 360 de mii de tone.

Și recolta de porumb va fi compromisă. Se estimează recoltarea a ceva mai mult de un milion de tone, față de două tone roada medie. Necesarul pentru Republica Moldova este de aproximativ 700 de mii de tone.

Igor Dodon a declarat că și recolta de fructe a avut de suferit cu 10-20%, în special piersicile și caisele.

El a declarat că securitatea alimentară a țării nu este afectată, statul va acorda subvenții pentru agricultori, pe care i-a îndemnat să renunțe la proteste deoarece „acestea nu vor aduce mai mulți bani în buget”.

Amintim că agricultorii au protestat în ultimele săptămâni cerând sprijin de la stat, acuzând guvernarea că nu oferă ajutor suficient în condițiile nefavorabile din acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău