CC ar putea examina constituționalitatea decretului lui Igor Dodon privind referendumul din 24 septembrie

  • 18 Iulie 2017 17:20
CC ar putea examina constituționalitatea decretului lui Igor Dodon privind referendumul din 24 septembrie

Curtea Constituțională intenționează să examineze constituționalitatea decretului președintelui Igor Dodon privind desfășurarea unui referendum consultativ pe 24 septembrie 2017. Informația a fost confirmată pentru INFOTAG de surse din cadrul Curții, care au menționat că, deocamdată, nu a fost stabilită data ședinței.

O sesizare privind constituționalitatea decretului lui Igor Dodon a fost depusă de grupul parlamentar al Partidului Liberal, la data de 3 aprilie. Sesizarea a fost înregistrată și publicată pe site-ul Curții constituționale, dar nu a fost încă examinată.

Potrivit INFOTAG, Igor Dodon însuși s-ar fi exprimat sceptic în ceea ce privește desfășurarea acestui referendum. Declarații în acest sens el ar fi făcut la începutul lui iulie, în cadrul unei întrevederi cu diplomații străini acreditați la Chișinău.

„Guvernul nu a aprobat o hotărâre privind alocarea mijloacelor financiare pentru desfășurarea referendumului, astfel că acesta ar putea să nu aibă loc", a spus Dodon.

Anterior, reprezentanții Parlamentului și Guvernului s-au pronunțat împotriva desfășurării plebiscitului. Președintele Legislativului, Andrian Candu, a declarat pe 7 iulie, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune RTR Moldova, că în privința referendumului trebuie să se pronunțe Curtea Constituțională.

"Referendumul a fost numit de președinte. De aceea Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe în această privință. Eu nu pot vorbi din numele CC și nici măcar din numele Parlamentului, căci Parlamentul nu a discutat acest subiect. Eu îmi pot expune doar opinia proprie. Noi nu avem nevoie de un asemenea referendum. Avem recomandările Comisiei de la Veneția referitor la împuternicirile președintelui în relațiile cu Parlamentul. Acolo scrie totul. Referitor la celelalte întrebări, acestea sunt foarte scrupuloase, vor face dezbinare în societate", a subliniat Candu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău