CC a respins sesizările depuse de unii candidați la funcția de membru al CSM

  • 07 Aprilie 2023 17:27
CC a respins sesizările depuse de unii candidați la funcția de membru al CSM

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind excepțiile de neconstituționalitate a prevederilor Legii cu privire la unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Acestea au fost depuse de către mai mulți judecători, candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Printre judecătorii care au depus sesizări se numără Victor Sandu, Stanislav Sorbalo, Veronica Cupcea, Ion Chirtoacă, Vitalie Stratan, Aureliu Postică, Iurie Bejenaru, Angela Bostan, Mihail Bușuleac, Nicolae Șova și Vladislav Holban. Magistrații nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Potrivit autorilor sesizărilor, cuvintele „grav”, „reprobabile”, „inexplicabile” din articolul 8 alin. (2) lit. a) și textul „dubii serioase” din articolul 13 alin. (5) din Legea nr. 26 nu sunt clare și acordă o marjă discreționară largă comisiei de evaluare. Referitor la textul „în ultimii 15 ani” din lege, autorii sesizărilor notează că acesta conduce la situația în care candidatul trebuia să presupună cu 15 ani în urmă că în prezent legislatorul va crea o comisie de evaluare și va adopta o „etică fiscală” atât de pedantă încât să-l determine pe candidat să arhiveze toate bonurile fiscale ale sale și ale persoanelor apropiate. Mai mult, textul „în ultimii 15 ani” îi permite comisiei de evaluare să se deplaseze în timp până în perioada școlară a candidatului sau până în perioada în care candidatul nu deținea funcții publice. Autorii notează că termenul în discuție este excesiv de mare, deoarece unele informații nici nu se păstrează timp de 15 ani.

Curtea a statuat că decizia de a candida pentru ocuparea acestor funcții prezumă faptul că candidatul a admis că va fi verificat din perspectiva respectării criteriilor de integritate etică și financiară stabilite de lege. Depunerea cererii de a candida presupune și acordul voluntar de a fi supus evaluării integrității, precum și convingerea fiecărui candidat că a respectat în această perioadă criteriile de integritate prevăzute pentru funcția la care aspiră.

Curtea reține că soluția legislatorului de a împiedica admiterea la alegeri sau la concurs a candidaților care nu au promovat evaluarea integrității rezultă din mecanismul de evaluare a candidaților pentru funcțiile respective, reglementat de Legea nr. 26.

Potrivit Curții, eventuala soluție a autorilor excepțiilor de a delega autorității responsabile de alegeri sau de concurs competența să decidă cu privire la admiterea candidaților ar presupune că autoritatea în discuție ar putea să admită la concurs inclusiv candidații care nu au promovat evaluarea integrității, fapt care ar pune la îndoială efectivitatea mecanismului de evaluare a candidaților stabilit de legislator și deciziile comisiei de evaluare.

Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat pe 17 martie după o pauză de patru ani. Magistrații au decis să amâne chestiunea cu privire la selectarea celor patru membri pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Și aceasta pentru că erau doar cinci judecători care au promovat pre-vettingul, iar pe rol sunt mai rămâneau contestații. Ședința a fost întreruptă până pe 28 aprilie, când Adunarea ar urma să fie convocată din nou.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău