Cazurile de COVID-19 și de pneumonie, în creștere semnificativă în municipiul Chișinău

  • 02 Ianuarie 13:53
Cazurile de COVID-19 și de pneumonie, în creștere semnificativă în municipiul Chișinău

În Chișinău se atestă o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19 și de pneumonie, potrivit informațiilor prezentate astăzi în cadrul ședinței serviciilor publice municipale. Din acest motiv, au fost deschise în ultima perioadă trei noi secții COVID în spitalele municipale, informează Radio Chișinău.

Medicii recomandă evitarea spațiilor aglomerate, respectarea regulilor de igienă și vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2.

În ultima săptămână a anului trecut în mun. Chișinău s-a înregistrat o creștere cu 25% a cazurilor de pneumonie. Totodată, este în creștere și numărul de bolnavi diagnosticați cu Covid-19, după cum a informat în cadrul ședinței, șeful Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan.

„Se atestă o creștere a cazurilor de pneumonie - 25%, iar din totalul de cazuri de pneumonie, circa 60% din cazuri sunt diagnosticate la copii. Săptămâna trecută (n.r. 26 decembrie 2023) a fost activată și secția COVID din cadrul Institutului de Ftiziopneumonologie cu un volum de 50 de paturi. La moment sunt ocupate 23 de paturi, dintre care 6 persoane sunt în stare foarte gravă și au nevoie de oxigen”, a declarat Vladimir Bolocan.

În ultimele trei zile, în secția COVID de la spitalul municipal de ftiziopneumologie au fost spitalizați 10 pacienți. Acest număr este cauzat de lipsa de protecție a persoanelor cu imunitate scăzută, inclusiv a celor cu boli cronice și grave, a declarat pentru Radio Chișinău directorului spitalului, doctor pneumolog, Vasile Popa.

„Sunt în stare foarte gravă șase pacienți, dar gravă din contul bolilor asociate, nu din cauza COVID-ului, inclusiv sunt maladii oncologice, maladii psihiatrice. Așa este că extinderea numărului de pneumonii nu este  atât de gravă din punct de vedere a complicației cu infecția Covid. În aglomerație să păstreze distanța socială, să poarte măști. Rinoree, dureri în gât, febră, să se adreseze la medicul de familie pentru testare, sau dacă este în stare foarte gravă să solicite serviciul 112 unde sunt testați și diagnosticați”, menționează Vasile Popa

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă respectarea măsurilor de protecție împotriva Covid-19, păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate și adresarea la medicul de familie. De asemenea, autoritățile îndeamnă populația să se vaccineze împotriva gripei sezoniere și a virusului SARS-CoV-2.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău