Cazurile de COVID-19 din Asia au depășit 100 de milioane (bilanț Reuters)

  • 30 Martie 11:09
Cazurile de COVID-19 din Asia au depășit 100 de milioane (bilanț Reuters)

Numărul cazurilor de COVID-19 din Asia a depășit miercuri 100 de milioane, conform unui bilanț realizat de Reuters, regiunea fiind afectată în prezent de o resurgență a infecțiilor cu coronavirus, dominate sub-varianta BA.2 a Omicron.

Regiunea raportează peste 1 milion de cazuri noi de COVID-19 o dată la circa două zile, conform unei analize Reuters. Cu peste jumătate din populația lumii, Asia contribuie cu 21% la totalul cazurilor de COVID-19 raportate.

Sub-varianta BA.2 a Omicron, extrem de contagioasă, însă cu o mortalitate mai redusă, a contribuit la o creștere semnificativă a cifrelor în ultimele săptămâni în țări precum Coreea de Sud, China și Vietnam. BA.2 reprezintă în prezent aproape 86% dintre toate cazurile secvențiate, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Coreea de Sud conduce în clasamentul numărului mediu zilnic de cazuri noi raportate (unu din patru cazuri de infectare raportate la nivel global în fiecare zi), conform analizei Reuters.

În timp ce numărul cazurilor s-a stabilizat la începutul lunii martie, țara raportează, în medie, peste 300 de decese în fiecare zi. Autoritățile au dispus ca toate crematoriile din țară să își extindă programul de funcționare.

China încearcă să țină în frâu cel mai grav focar cu care se confruntă de la începutul pandemiei. Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în Shanghai, alimentate de sub-varianta BA.2, a determinat centrul financiar chinez să intre în lockdown. Orașul cu 26 de milioane de locuitori a intrat luni într-un lockdown în două etape, restricționând circulația pe poduri și autostrăzi pentru a limita răspândirea virusului.

China a raportat peste 45.000 de cazuri noi de la începutul acestui an, un număr mai mare decât cel înregistrat pe tot parcursului anului 2021. Deși China a vaccinat 90% din populație, nu suficient de multe persoane în vârstă au primit doze de rapel, fiind astfel susceptibile la infectare.

Cu toate că țara își menține planul de limitare a focarului, experți din afara Chinei rămân sceptici cu privire la eficacitatea măsurilor de lockdown în fața variantei Omicron, extrem de infecțioasă.

"Este clar, din Australia și din alte părți ale lumii, că (măsurile de) lockdown pur și simplu nu sunt eficiente împotriva Omicron - așa că este de așteptat să vină un val mare", a declarat Adrian Esterman, expert în biostatistică la Universitatea din South Australia.

India a înregistrat 43 de milioane de cazuri de COVID-19, mai multe decât totalul din următoarele trei cele mai afectate țări asiatice, Japonia, Coreea de Sud și Vietnam.

De asemenea, India a raportat mai puțin de 2.000 de cazuri pe zi în ultimele 11 zile comparativ cu un vârf înregistrat în acest an, în ianuarie, de peste 300.000 de cazuri, în medie, pe zi.

La începutul lunii martie, Asia a depășit 1 milion de decese asociate COVID-19. În prezent, 1.027.586 de milioane de persoane au murit în urma COVID-19 pe acest continent.

Vaccinurile sunt considerate mai puțin eficiente împotriva BA.2 comparativ cu predecesoarele acestei sub-variante.

Studiile au arătat că Omicron poate reinfecta persoanele diagnosticate anterior cu diferite variante de coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:3,09 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău