Cazul Vladimir Botnari vs. Mariana Rață: Procuratura a refuzat pornirea urmăririi penale

  • 25 Ianuarie 2017 18:33
Cazul Vladimir Botnari vs. Mariana Rață: Procuratura a refuzat pornirea urmăririi penale

Cazul jurnalistei Mariana Rață a fost dezbătut pe larg în mediul jurnalistic în ultimele zile. Oamenii din breaslă, dar și societatea civilă au condamnat presiunile asupra mass-mediei.

În acest sens, Procuratura mun. Chișinău, în gestiunea căreia se afla cauza, a emis ordonanța de refuz privind începerea urmăririi penale, scrie REALITATEA

”Procuratura a emis ordonanța de refuz privind începerea urmării penale. Nu au fost întrunite elementele constitutive ale infracțiunii”, a declarat pentru Realitatea.md șefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Potrivit acesteia, după depunerea plângerii de către Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, Procuratura era obligată, conform legii, să audieze părțile, pentru a decide dacă se dispune o investigație mai aplă sau nu. 

Fostul comisar al municipiului Chișinău Vladimir Botnari a depus o plângere penală la Procuratura mun. Chișinău, pe 27 decembrie 2016,  în care invocă faptul că jurnalista Mariana Rață a accesat și difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal care îl vizează pe el și membrii familiei sale. 

Informațiile, potrivit fostului comisar, s-ar regăsi în știrea „Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chișinău, numit șef de direcție la Moldtelecom”.

Articolul se referă la numirea în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom a ex-comisarului, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Botnari a confirmat atunci că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ofere detalii despre funcția deținută.

În știrea publicată sunt menționate și informațiile apărute anterior în presă despre proprietățile familiei Botnari. Fără a indica numele soției și fiicei lui Botnari, jurnalista notează: „presa a scris anterior și despre averea lui Vladimir Botnari. Potrivit Ziarului de Gardă, fostul comisar al Capitalei are viza de reședință într-o casă de milioane, înscrisă pe numele fiicei sale cu doar o săptămână înaintea evenimentelor din aprilie 2009. Botnari mai deține, împreună cu familia, o vilă de lux în comuna Tohatin, acolo unde este văzut adesea, alături de soția sa”.

Cu excepția numelui lui Vladimir Botnari, în știre nu sunt invocate alte date cu caracter personal. Cu toate acestea, invocând faptul că din 2009 nu mai deține o funcție publică, activând într-o instituție privată, fostul comisar cere „investigarea cazului și atragerea la răspundere penală, conform Art. 177, al. 2, Cod Penal, a persoanei responsabile de accesarea și publicarea datelor cu caracter personal ale lui Botnari Vladimir, Botnari Maria și Alexa-Botnari Diana”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău