Jurnaliștii de investigație sunt hărțuiți PENAL de funcționarii publici

  • 19 Ianuarie 2017 14:09
Jurnaliștii de investigație sunt hărțuiți PENAL de funcționarii publici

Amnesty International Moldova este îngrijorată de atacurile tot mai frecvente, din partea unor funcționari publici, la adresa presei, în special la adresa jurnaliștilor de investigație.

Constatăm, cu regret, că unii funcționari publici, deranjați de investigațiile jurnalistice, hărțuiesc deja PENAL instituțiile de presă și jurnaliștii care le realizează, fapt inadmisibil într-un stat de drept, se precizează într-un comunicat Amnesty International Moldova.

Cel mai recent caz este solicitatarea lui Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chișinău, de atragere la răspundere penală a jurnalistei Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Rață, în care funcționarul invocă faptul că jurnalista a accesat și difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal. Mai mult, solicită atragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat și difuzat, din octombrie 2009 și până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia. Procurorii cercetează penal această plângere.

Atât standardele internaționale de apărare a libertății presei, ratificate de RM, cât și cele naționale, adoptate tot de funcționari publici, nu permit intentarea dosarelor penale contra presei.

Potrivit art. 9 din Legea RM Nr. 64 "Cu privire la libertatea de exprimare" (libertatea de a critica statul, autoritățile publice și persoanele care exercită funcții publice): "(1) Orice persoană și jurnalist are dreptul de a critica statul și autoritățile publice, (2) Statul și autoritățile publice nu pot intenta acțiuni penale cu privire la defăimare."
Constatăm că Dl Vladimir Botnari ignoră prevederile legale sau poate nu le cunoaște.

Solicităm Dl Bornari personal, dar și altor funcționari publici să nu transforme Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în instrument de luptă contra presei.

Este îngrijorător faptul că tot mai mulți jurnaliști vorbesc despre „un stat polițienesc”, unde libertatea presei este ignorată, iar jurnaliștii care critică guvernarea - hărțuiți. Demnitarii trebuie să-și înțeleagă rolul lor într-un stat de drept și să renunțe la practicile polițienești de a hărțui instituțiile și persoanele incomode lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău