Cazul Skripal | Luxemburgul își recheamă ambasadorul din Rusia pentru consultări

  • 28 Martie 2018 12:41
Cazul Skripal | Luxemburgul își recheamă ambasadorul din Rusia pentru consultări

Luxemburgul a anunțat miercuri că își recheamă  ambasadorul din Rusia pentru 'consultări' în urma atacului chimic împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, la 4 martie, pe teritoriul Marii Britanii, informează AFP și Reuters, această decizie intervenind la o zi după ce a anunțat că nu va expulza diplomați ruși în acest caz, potrivit EFE.

'Guvernul luxemburghez condamnă cu fermitate atacul și subscrie analizei guvernului britanic, potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de acest act și că nu există altă explicație plauzibilă', apreciază executivul într-un comunicat.

Cu o zi în urmă, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, confirmase pentru ziarul local 'Wort' că autoritățile Ducatului 'nu vor pedepsi responsabilii Moscovei dacă nu sunt 100% sigure că aceștia sunt implicați în activități ilegale, cum ar fi spionajul'.

'Avem un număr foarte limitat de diplomați ruși și, în ciuda tuturor eforturilor noastre, nu putem dovedi că un spion sau o persoană lucrează împotriva intereselor luxemburgheze', a declarat el pentru postul de radio RTL Luxembourg.

În nota publicată miercuri, guvernul luxemburghez subliniază că este 'pe deplin solidar cu Marea Britanie în fața acestei provocări serioase la adresa securității noastre comune', referindu-se la atacul asupra celor doi Skripal în data de 4 martie.

Astfel, chiar dacă nu expulzează niciun diplomat rus, Luxemburgul se alătură celorlalte state din UE care au luat măsuri coordonate de represalii împotriva Rusiei în cazul Skripal.

Circa 121 de expulzări au fost decretate începând de luni de 26 de state, între care UE și 18 țări membre ale Uniunii Europene, în cadrul unor măsuri fără precedent chiar și în perioada Războiului rece.

De asemenea, NATO a anunțat marți că a decis să retragă acreditările pentru șapte membri ai misiunii ruse și a respins trei solicitări de acreditări suplimentare.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,09 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău