Cazul Skripal | Acoperișul locuinței fostului agent rus va fi înlocuit, în cadrul operațiunii de decontaminare

  • 08 Ianuarie 2019 12:54
Cazul Skripal | Acoperișul locuinței fostului agent rus va fi înlocuit, în cadrul operațiunii de decontaminare

Acoperișul casei din Anglia unde a locuit fostul spion rus Serghei Skripal va fi înlocuit, în contextul operațiunii de decontaminare lansate după atacul cu noviciok de anul trecut, relatează marți Press Association.

Consiliul local din Wiltshire (sud-vest) i-a avertizat în scris pe vecinii lui Serghei Skripal în legătură cu "neplăcerile" pe care le pot provoca lucrările, care vor dura până la patru luni.

Detectivii consideră că Serghei Skripal și fiica sa Iulia, venită în vizită de la Moscova, au intrat în contact prima dată cu noviciok după ce clanța de la ușa casei lor din Salisbury a fost stropită cu acest puternic agent neurotoxic.

Operațiunile de decontaminare au fost lansate la începutul lui martie anul trecut, imediat după ce cei doi au fost găsiți inconștienți pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraș, dar au fost întrerupte de Crăciun.

Autoritățile le explică localnicilor în scrisoarea datată 4 ianuarie că în prima lună locuința și garajul lui Skripal vor fi acoperite cu o "carcasă sigilată", iar în următoarele două săptămâni o echipă militară va demola acoperișurile celor două imobile, va aduna și sigila molozul, pentru ca apoi acoperișurile să fie înlocuite.

Riscul pentru sănătatea publică rămâne scăzut, a ținut să precizeze în comunicat Tracy Daszkiewicz, directoare pentru sănătatea publică în consiliul local din Wiltshire.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa în vârstă de 33 de ani au supraviețuit atacului, despre care premierul Theresa May a afirmat că a avut "aproape cu certitudine" avizul statului rus.

La circa patru luni după incident, Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, mamă a trei copii și care locuia într-un cămin pentru oameni fără adăpost din apropiere de centrul comercial lângă care au fost găsiți cei doi Skripal, a murit după ce a fost expusă la același gaz neurotoxic, aflat într-o fiolă despre care a crezut că este parfum. Partenerul ei Charlie Rowley a fost și el expus, dar a fost tratat și externat.

La începutul lunii septembrie, poliția britanică a prezentat numele a doi ruși - Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov - suspectați de comiterea tentativei de otrăvire a fostului spion rus și a fiicei sale. Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că știe cine sunt cei doi ruși suspectați de Londra, dând asigurări că ei sunt ''civili'' și că nu au făcut nimic ''criminal''. Intervievați de televiziunea publică rusă RT, cei doi au susținut la rândul lor că au mers în calitate de turiști la Salisbury și au dezmințit că ar fi agenți GRU, amintește Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău