Cazul minorului reținut de separatiști. Avocat: Este foarte important ca persoanele responsabile de astfel de abuzuri să fie trase la răspundere penală

  • 24 Ianuarie 2023 14:55
Cazul minorului reținut de separatiști. Avocat: Este foarte important ca persoanele responsabile de astfel de abuzuri să fie trase la răspundere penală

Un minor de 15 ani din satul Hagimus, raionul Căușeni, a fost sechestrat și maltratat de reprezentanții structurilor ilegale din regiunea transnistreană. Incidentul a avut loc vineri, 20 ianuarie, la Tighina. Asemenea cazuri nu s-ar întâmpla dacă regiunea ar fi controlată de autoritățile constituționale, spun experții. Avocații pentru drepturile omului atrag atenția că este foarte important ca persoanele responsabile de astfel de abuzuri să fie trase la răspundere penală, scrie Radio Chișinău.

Băiatul se îndrepta spre casă după antrenamentul de la sala de sport care se află în orașul Tighina, la câteva minute distanță de satul Hagimus, când a fost reținut de persoane îmbrăcate în civil, informează portalul Zona de Securitate. Jurnalista Irina Tabaranu a investigat cazul, reușind să discute cu mama minorului despre incident. Copilul a fost forțat să urce într-o mașină a miliției transnistrene, fiind amenințat cu arma, a povestit ea.

„I s-au strâns mâinile la spate și i s-au aplicat lovituri, după ce tânărul a opus rezistență și nu a vrut să urce într-o mașină fără o inscripție pe ea.

El încercă să strige, să le spună prietenilor să-i sune pe părinții săi. Încerca să trasnsmită faptul că nu are încredere în acei oameni. Până la urmă a fost urcat forțat și ținut în sediul miliției de pe strada Dzerjinschii din Bender, situat vizavi de sediul poliței Republicii Moldova, tot din Bender, ținut acolo timp de doua ore. Poliția noastră s-a implicat”, a povestit Irina Tabaranu.

Faptele comise de reprezentanții regimului separatist - sechestru, răpire, privare de libertate, sunt acțiuni foarte grave, mai ales că a avut de suferit un minor, consideră Irina Tabaranu. Ea a subliniat că asemenea cazuri nu s-ar întâmpla dacă regiunea ar fi controlată de autoritățile constituționale:

„Faptul că Tighina rămâne sub controlul regiunii separatiste este cea mai mare problemă în acest caz. Dacă nu ar fi fost acest element, tânărul dat nu ar fi nimerit în această situație și nu ar fi primit un astfel de comportament din partea acestor structuri. Este deja o obișnuință ca aceste structuri să existe, să rețină oameni. Este un teritoriu ocupat, iar prinși în activitățile cotidiane oamenii uită acest lucru. Când se întâmplă astfel de abateri îți dai seama că ei nu au nici un drept acolo”,  a subliniat jurnalista.

Asociația „Promo-Lex”, care monitorizează situația drepturilor omului inclusiv în regiunea transnistreană a preluat acest caz și va oferi asistență juridică familiei minorului. Reprezentantul „Promo-Lex” Pavel Cazacu a declarat pentru Radio Chișinău că va insista ca dosarul penal să ajungă în instanța de judecată pentru a fi pedepsiți cei vinovați:

Cu regret, nu este prima situație de acest gen și cel mai probabil nu va fi nici ultima, atât tip cât persoanele care fie reprezentanți ai structurilor de facto din regiunea transnistreană, fie alte persoane care sunt responsabile de astfel de abuzuri, răpire, maltratare, nu sunt trase la răspundere și sarcina noastră, în cadrul procedurii de oferire a asistenței juridice familiei va fi să insistăm că cauza penală care deja a fost pornită de către organele de drept ale Republicii Moldova să fie una eficientă.

Asta înseamnă că urmărirea penală să fei una rapidă și să se finalizeze cu o soluție logică. Soluția logică ar fi să fie identificate persoanele responsabile, iar dosarul penal să fie transmis în judecată pentru adapotarea unei sentințe de condamnare.

 „Comiterea infracțiunii este una evidentă. Este evidentă fapta de maltratare. Au fost identificate unele dintre persoanele responsabile. Acum mingea se află pe terenul organelor de drept. Dacă va fi nevoie vom interveni la diferite etape. Este foarte important ca acest caz să devină unul reprezentativ, când persoanele responsabile de abuzuri au fost trase la răspundere, în cazul de față penal”, a spus Pavel Cazacu.

Biroul Politici de reintegrare a sesizat Inspectoratul de Poliție Bender, care în prezent examinează toate circumstanțele. 

[captura foto], zonadesecuritate.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău