Cazul elicopterului Airbus prăbușit la Kiev: Serviciul de Securitate al Ucrainei a percheziționat locuința unui fost ministru de interne

  • 01 Februarie 2023 15:40
Cazul elicopterului Airbus prăbușit la Kiev: Serviciul de Securitate al Ucrainei a percheziționat locuința unui fost ministru de interne

Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții pe proprietatea lui Arsen Avakov, fost ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei. Ancheta se referă la achiziționarea de elicoptere franceze Airbus, scrie defenseromania.ro.

Fostul ministru de interne ucrainean Arsen Avakov a declarat că locuința sa a fost percheziționată miercuri de oficiali de securitate în cadrul unei investigații asupra achiziționării de elicoptere Airbus, relatează Ukrainska Pravda.

La 29 mai 2018, guvernele Ucrainei și Franței au semnat la Paris un acord cu o valoare totală de 552 de milioane de euro privind sprijinul acordat pentru modernizarea forțelor aeriene și de protecție civilă.

Potrivit termenilor acordului, partea franceză urma să furnizeze Ucrainei 37 de elicoptere Airbus în două transe, iar apoi alte 18 elicoptere. Dintre acestea, 21 de elicoptere sunt modele H225, cu o capacitate de transport de peste 10 tone.

Un elicopter Airbus s-a prăbușit pe 18 ianuarie într-o suburbie a Kievului, provocând moartea a 14 persoane, între care ministrul de interne Denis Monastirski și alți oficiali ai ministerului.

Serviciul securității de stat al Ucrainei (SBU) nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta informațiile difuzate de Ukrainska Pravda. Șeful partidului la putere în Ucraina a confirmat ulterior că locuința lui Avakov a fost percheziționată.

Ukrainska Pravda l-a citat pe Avakov cu declarația că percheziția este legată de prăbușirea elicopterului.

"S-au uitat la contracte cu Airbus din urmă cu șase ani", a mai spus Avakov, potrivit Agerpres.

Avakov, de 59 de ani, a demisionat din funcția de ministru de interne în iulie 2021.

Înainte de a-și prezenta demisia, el era unul dintre cei mai puternici oficiali ai țării, deținând funcția de ministru de interne timp de peste șapte ani, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău