Cauzele deprecierii continue a leului

  • 27 Ianuarie 2015 11:31
Cauzele deprecierii continue a leului

Deprecierea continuă a leului în raport cu principalele valute de referință este o consecință a situației politice naționale și a problemelor actuale din sistemul bancar.

Mai mult, potrivit analiștilor, urmare a înrăutățirii situației pe piața financiară națională, Republica Moldova ar putea rata semnarea unui memorandum cu Fondul Internațional Monetar, lucru ce ar duce la ratarea unor credite preferențiale din partea organizațiilor internaționale.

Situația în plan financiar, este cel puțin la fel de gravă ca cea înregistrată de Republica Moldova în 1998, manifestată atunci printr-o depreciere bruscă și masivă a leului ca urmare a crizei financiare din Rusia. Țara se confruntă cu un deficit de valută internațională, iar ratarea semnării unui acord cu Fondul Monetar Internațional, și abaterea de la normele și propunerile Uniunii Europene, va avea un impact direct asupra economiei naționale, este de părere analistul Svetoslav Mihalache.

”Ultimele date macroeconomice arată pentru luna noiembrie 2014, în comparație cu 2013: minus 18,6 la sută exporturi, minus 4 la sută importuri. Acest lucru însseamnă că activitatea agenților economici este în scădere, că în buget vor intra mai puțini bani. Dacă devalorizarea va continua, BNM, care nu mai are niciun instrument, va începe să mărească rata dobânzii de bază. După calculele mele, dobânzile la credite vor crește până la 20 la sută. Inflația, anul acesta, va fi cu două cifre”, a declarat Svetoslav Mihalache.

Deprecierea leului este o consecință a declinului economiei naționale, dependentă în mare parte de remitențe. Embargoul rusesc dar și înrăutățirea situației în Federația Rusă, țară din care provin o mare parte a banilor, are un impact direct asupra fluctuației leului, consideră analistul Viorel Gârbu.

”Federația Rusă se confruntă cu probleme economice destul de grave. Rubla rusească se depreciază foarte mult. Acest lucru a determinat deprecierea monedei naționale. Problema este următoarea: Republica Moldova nu a beneficiat niciodată de o guvernare foarte eficientă. Nu am avut niciodată o administrație care să întreprindă reforme rapide. Aș putea afirma că da, (devalorizarea) depinde de factori interni, dar e o consecință a economiei, mai mult ținută la suprafață de acțiunea factorilor externi, atât prin presiunea partenerilor de dezvoltare dar în special, a acelor remiteri  venite de peste hotare”, a declarat Viorel Gârbu.

Leul moldovenesc și-a întărit astăzi poziția față de moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru astăzi un curs de 19 lei și 66 de bani pentru un euro, cu 59 bani mai puțin decât vineri. Dolarul continuă însă să se scumpească. Acesta este astăzi cotat la 17 lei și 59 de bani, cu 18 bani mai mult decât vineri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău