Cauzele deceselor din Africa nu mai sunt malnutriția și igiena precară

  • 28 Octombrie 2016 10:21
Cauzele deceselor din Africa nu mai sunt malnutriția și igiena precară

În fiecare an, 712.000 de locuitori ai continentului african mor în urma bolilor cauzate de poluarea din aer, susțin noile cercetări demarate în acest sens, scrie Mediafax.

Cu toate că pare clișeic, victimele acestui fenomen sunt mai numeroase decât cele ale malnutriției, ale lipsei apei potabile sau ale condițiilor sanitare inadecvate, notează Descoperă.

Studiul are la bază fenomenul de dezvoltare neîntreruptă a mediului urban în Africa și se crede că, în curând, continentul african se va confrunta cu o criză climatică și una a sănătății la fel cum se întâmplă în China și India, cele mai populate țări. În perioada 1990-2003, poluarea de pe teritoriul Africii a crescut cu 36%, iar țări ca Etiopia, Africa de Sud și Nigeria s-au confruntat cu o industrializare rapidă, ceea ce a afectat calitatea aerului.

Cu toate acestea, cercetătorii menționează că nu trebuie să confundăm modul în care se manifestă poluarea în aceste țări cu fenomenele din orașele mari precum Londra, de exemplu, căci există o mare diferență din punct de vedere economic și industrial, care influențează decisiv acest fenomen.

Mathew Evans, profesor de chimie atmosferică la Universitatea York explică acest fenomen: "În orașe precum Londra, poluarea este generată, în mare parte, de hidrocarburile eliminate de către mijloacele de transport, pe când poluarea din Africa este generată de arderea deșeurilor, de gătitul cu combustibil neadecvat, de către mașinile care au convertorul catalitic înlăturat. Compușii precum dioxidul de sulf, carbonul și monoxidul de carbon, care nu mai sunt folosiți în orașele vestice de decenii întregi, reprezintă o reală problemă pentru populația africană".

Această poluare contribuie la apariția multiplelor probleme pulmonare și de respirație, precum cancerul de plămâni, astmul, dar și la accidentele vasculare cerebrale și la atacul de cord.

"Ceea ce se întâmplă în zilele noastre este o sincronizare a multiplelor schimbări de mediu și de dezvoltare", afirmă Rana Roy, autoarea acestui studiu, cu privire la situația actuală a continentului african.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău