Cauzele accidentelor produse în Republica Moldova

  • 28 Octombrie 2014 15:08
Cauzele accidentelor produse în Republica Moldova

Cele mai multe dintre accidentele rutiere, aproximativ 80 la sută, au avut loc anul acesta din vina șoferilor, care nu au respectat regulile de circulație, arată datele Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere.

Totodată, cauza unor accidente în trafic ține de starea proastă a drumurilor care nu sunt marcate corespunzător. Un proiect ce are scopul de a depista sectoarele de drum cele mai vulnerabile din punct de vedere al securității rutiere a fost lansat astăzi de o organizație non-guvernamentală de automobiliști. 

Un studiu realizat în 2011 cu susținerea programului european EuroRAP arăta că mai mult de jumătate din rețeaua de drumuri din Republica Moldova era nesigură pentru șoferi și nicio porțiune de șosele nu întrunea toate condițiile de securitate. Autorii studiului recomandau atunci majorarea numărului de marcaje rutiere și refugii pentru pietoni, precum și construirea unor benzi suplimentare pe unele drumuri. Deși situația securității drumurilor s-a schimbat în bine de atunci, o mare parte a traseelor rămâne nesigură atât pentru automobiliști, cât și pentru pietoni, a subliniat Virginia Mandalac, manager de proiect al organizației de automobiliști ”Automobil Club”.

Astfel, în cadrul proiectului SENSOR, care va fi o continuare a celui din 2011, urmează să fie cartografiate toate traseele de drum, cu indicarea celor mai periculoase porțiuni.

Ministrul adjunct al Transporturilor, Boris Gherasim afirmă că drumurile reabilitate recent sunt sigure, urmând să fie instalate marcaje rutiere pe toate drumurile naționale.

Rezultatele studiului  vor fi făcute publice în lunile aprilie-mai 2015. Acesta are la bază cooperarea între cluburile automobilistice, institutele de cercetare și autoritățile responsabile și este co-finanțat de Comisia Europeană și Programul Transnațional de Cooperare al Europei de Sud-Est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău