Cauza penală inițiată pe faptul îmbogățirii ilicite a unuia dintre deputații transfugi a ajuns pe masa magistraților. În cadrul aceleași cauze penale este învinuit și fiul acestuia

  • 05 Aprilie 2023 15:12
Cauza penală inițiată pe faptul îmbogățirii ilicite a unuia dintre deputații transfugi a ajuns pe masa magistraților. În cadrul aceleași cauze penale este învinuit și fiul acestuia

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui fost deputat, fiindu-i incriminate săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită și falsul în declarații (art.3302 alin.(2) din Cod pena și 3521 alin. (2) din Codul penal).

Cauzele penale au fost inițiate în anul 2022, de către Procuratura Anticorupție în baza autosesizării și sesizării Autorității Naționale de Integritate.

Potrivit investigațiilor, în perioada februarie 2014 – decembrie 2017, învinuitul, deținând mandatele de deputat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, a dobândit prin intermediul fiului său, pentru sine, mai multe bunuri imobile (apartament, teren pentru construcții, casă individuală de locuit), valoarea cărora depășește substanțial valoarea mijloacelor dobândite din sursele licite de venit.

Investigațiile financiare paralele dispuse și efectuate în cauză  au relevat faptul că, în perioada menționată, ex-deputatul, împreună cu soția și fiul său au obținut din surse licite mijloace cumulate în sumă de  1 781 397 lei (salarii, pensii, dobânzi, prețul pentru înstrăinarea unui imobil și  burse), precum și au realizat  cheltuieli în aceeași perioadă de timp în  valoare  de 3 387 395 lei, incluzând aici toate cheltuielile de întreținere, cheltuielile suportate pentru procurarea serviciilor, cheltuieli legate de suplinirea conturilor bancare, inclusiv cheltuielile pentru  achiziționarea bunurilor imobile sus-indicate.

Tot ex-deputatul, fiind persoană cu funcție de demnitate publică și subiect al declarării, nu a inclus în declarațiile de avere și interese personale, completate, semnate digital și transmise electronic în anul 2017, 2018, 2019 și 2020 o vilă de vacanță cu terenul aferent, dobândite în 2005, precum și un apartament  situat în or. Chișinău, dobândit în 1996.

De asemenea, acesta având scopul creării unei aparențe false cu privire la veniturile dobândite și majorării neîntemeiate a acestora cu suma totală de aproximativ 440 000 lei, a inclus date incomplete sau false în declarațiile de avere și interese personale.

Menționăm că, în cadrul aceleași cauze penale este învinuit și fiul acestuia, căruia i se încriminează participarea în calitate de complice la comiterea infracțiunii îmbogățirea ilicită a unei persoane cu funcție de demnitate publică.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și confiscării, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor ce aparține învinuitului, în valoare de aproximativ  1 630 632 lei MDL.

Amintim că, la 02 februarie 2022, au fost efectuate percheziții la un grup de deputați PCRM transfugi care, în decembrie 2015, au anunțat crearea unei platforme social democrate, după care au aderat la PDM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău