Câți bani alocă China pentru a combate coronavirusul

  • 09 Februarie 2020 18:03
Câți bani alocă China pentru a combate coronavirusul

Banca Centrală a Chinei a anunțat duminică deblocarea a 300 miliarde de yuani (43 miliarde de dolari) în cursul săptămânii viitoare pentru a ajuta companiile implicate în lupta cu epidemia de coronavirus care a lovit China și a contaminat zeci de mii de persoane, transmite AFP, scrie Agerpes.ro.

Epidemia care a început în orașul Wuhan (centru) paralizează mari părți din țară și riscă să afecteze o economie care a început deja să încetinească.

În replică, Banca Centrală a Chinei (PBOC) va oferi luni o primă tranșă de fonduri speciale, care va ajuta instituțile financiare să acorde credite către companiile cheie implicate în prevenția și controlul epidemiei.

Potrivit unui comunicat al viceguvernatorului PBOC, Liu Guoqiang un număr de nouă mari bănci naționale, precum și bănci locale din zece provincii și orașe, îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de aceste fonduri. Cele zece regiuni includ provincia Hubei (epicentrul epidemiei de coronavirus), alături de Zhejiang, Guangdong, unde este amplasată capitala Beijing, și centrul financiar Shanghai.

Acest impuls financiar este destinat să ajute companiile atât la nivel național cât și la nivel local a explicat Liu Guoqiang, care a subliniat că "instituțiile financiare trebuie să examineze și să acorde rapid împrumuturile" astfel încât fondurile să poată fi puse la dispoziție în două zile. Viceguvernatorul PBOC a adăugat că Banca Centrală va urmări modul în care vor fi utilizate fondurile și a avertizat că oricine va încălca regulile va fi sancționat.

Epidemia de coronavirus a provocat decesul a peste 800 de persoane în China și s-a răspândit în întreaga lume. Pentru a ține sub control epidemia, orașele din China au impus restricții de călătorie și i-au sfătuit pe cetățeni să stea în casă. În aceste condiții, companiile au amânat data la care vor relua lucrul după sărbătorile de Anul Nou chinezesc, ceea ce va avea cu siguranță un impact asupra rezultatelor lor.

Analiștii se așteaptă ca epidemia de coronavirus să șteargă aproximativ două puncte procentuale din creșterea economică a Chinei în primul trimestrul iar autoritățile au anunțat o serie de măsuri de sprijin.

Banca Centrală a Chinei a cerut instituțiilor financiare să evite întreruperea automată a creditelor acordate industriilor precum și IMM-urilor. De asemenea, Banca Centrală a anunțat că va injecta 1.200 miliarde yuani (173 miliarde dolari) pe piețele financiare pentru a-și consolida sprijinul oferit luptei împotriva coronavirusului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău