Câți alegători din străinătate și din stânga Nistrului s-au înregistrat prealabil pentru a vota la prezidențiale. CEC a sesizat SIS și MAI pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile depuse

  • 17 Septembrie 2020 11:08
Câți alegători din străinătate și din stânga Nistrului s-au înregistrat prealabil pentru a vota la prezidențiale. CEC a sesizat SIS și MAI pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile depuse

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că 60 030 cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil, în vederea participării la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Totodată, CEC precizează că, din numărul total de solicitări, 2 819 au fost făcute pe suport de hârtie.

În acest context, Comisia anunță că a sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online. 

Instituția menționează că rezultatele înregistrării prealabile, informațiile despre numărul de alegători care au participat la scrutinul organizat în circumscripția națională, precum și informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință reprezintă criteriile de bază care stau la baza deciziei despre organizarea deschiderii secțiilor de votare de peste hotare.

Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.

Amintim că a crescut considerabil numărul alegătorilor moldoveni din Rusia, care au fost înregistrați prealabil la prezidențiale. De asemenea, investigațiile jurnalistice au arătat că mai multe dintre aceste persoane nu știau că s-au înregistrat în calitate de alegător care locuiește în Federația Rusă.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău