Câteva femei afgane curajoase au ieșit la proteste, în Herat. Sunt dispuse să poarte burqa dacă talibanii le vor lăsa fetele la școală

  • 03 Septembrie 2021 12:24
Câteva femei afgane curajoase au ieșit la proteste, în Herat. Sunt dispuse să poarte burqa dacă talibanii le vor lăsa fetele la școală

Câteva femei afgane foarte curajoase au participat joi la un protest - gest aproape de neconceput în această țară - spunând că sunt dispuse să accepte burqa dacă fiicele lor vor continua să meargă la școală sub conducerea talibanilor.

„Este dreptul nostru să avem parte de educație, locuri de muncă și siguranță”, au strigat cele aproximativ 50 de femei, care au demonstrat cu pancarte pe străzile orașului Herat, din vestul Afganistanului, potrivit CBS NEWS, citat de digi24.ro.

În timpul primei guvernări talibane, înainte ca aceștia să fie înlăturați de la putere după o ofensivă condusă de SUA în 2001, femeilor și fetelor le era înterzis în mare parte dreptul la educație și la muncă. Burqa a devenit obligatorie în public, femeile nu puteau ieși din casă fără un însoțitor de sex masculin, iar protestele de stradă erau interzise.

Suntem aici pentru a ne cere drepturile”, a declarat telefonic pentru presa occidentală Fereshta Taheri, una dintre protestatare. „Chiar suntem dispuse să purtăm burqa dacă asta ne vor cere, dar vrem ca femeile să meargă la școală și să lucreze”, a mai spus ea.

Herat, un oraș antic aflat pe traseul vechiul Drum al Mătăsii, aproape de granița cu Iranul, a fost mult timp o excepție mai cosmopolită în Afganistan, deși și aici unele femei poartă burqa.

„Nu vedem femei la întâlnirile talibane”

Talibanii, care au preluat puterea luna trecută după o campanie militară fulgerătoare, tocmai își formează un guvern. Deși au promis o nouă abordare, un lider afgan a declarat într-un interviu că femeile nu vor face parte din noul cabinet.

„Urmărim știrile și nu vedem nicio femeie în întâlnirile talibane”, a declarat o altă protestatară din Herat, Mariam Ebram.

Talibanii le-au promis totuși femeilor că li se va permite să lucreze, dar în limitele legii Sharia. Însă toate promisiunile făcute de talibani sunt privite cu scepticism, experții fiind de părere că este o ofertă pe termen scurt, cu scopul de a obține recunoaștere internațională și de a primi în continuare sprijin material și medical.

„Sunt discuții pentru un guvern, dar nu vorbesc despre participarea femeilor", a declarat Basira Taheri, una dintre organizatoarele mitingului. „Vrem să facem parte din guvern, niciun guvern nu se poate forma fără femei. Vrem ca talibanii să aibă consultări cu noi".

Ea a mai spus că, acum, „majoritatea femeilor care lucrează în Herat stau acasă”, pentru că le este teamă și, în același timp, persistă o stare de incertitudine.

Ebram a spus că cele care s-au întors la joburile lor s-au confruntat cu rezistență din partea noilor forțe talibane care erau în control.

„Unele femei, precum medicii și asistentele care au îndrăznit să se întoarcă la muncă, se plâng că talibanii își bat joc de ele”, a mai spus Ebram. „Talibanii nu se uită la ele, nu vorbesc cu ele. Le arată doar fețe pline de ură și dispreț”.

Copiii de vârstă școlară primară, inclusiv fetele, s-au întors la școală, dar talibanii au anunțat că în privința ciclurilor superioare de învățământ se vor lua decizii după formarea unui guvern.

Femeile afgane spun că vor continua protestele

Protestele împotriva stăpânirii talibane erau de neconceput în timpul guvernării anterioare. Fostul ministru Nehan Nargis, care a fugit luna trecută în Norvegia, a declarat că Afganistanul s-a schimbat mult după îndepărtarea talibanilor din 2001.

„Oamenii sunt mult mai conștienți, au aspirații diferite pentru Afganistan și așteptări din partea guvernului”, a spus ministrul, menționând că rețelele sociale au contribuit acum la alierea activiștilor cu idei similare. „Poporul afgan și-a făcut auzită vocea în mod colectiv folosind rețelele sociale, iar oamenii vor continua să facă asta.”

Basira Taheri a declarat că femeile vor continua să protesteze până când solicitările lor vor fi aprobate. „Femeile din această țară sunt informate și educate”, a spus ea. „Nu ne este frică, suntem unite”.

Protestatarele din Herat speră că exemplul lor va fi urmat în toată țara.

„Vom continua protestele", a spus Basira Taheri. „Am început în Herat, dar se vor extinde și în alte provincii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău