Câte arme nucleare există în lume și ce țări le dețin
-
23 Iulie 2017 13:26
Cursa înarmării nucleare este departe de a fi intrat în declin, deși unele statele se angajaseră după 1990 să distrugă parte din arsenal. Dimpotrivă, dezvoltarea acestui tip de arme pare să conteze din ce în ce mai mult, mai ales după ce Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală care poate transporta focoase nucleare, scrie The Telegraph.
Această ultimă mișcare a nord-coreenilor îngrijorează comunitatea internațională. Iar noua administrație americană nu a rămas datoare - și-a înăsprit retorica împotriva acestora. Secretarul american al Apărării a avertizat Coreea de Nord că SUA „ar putea lansa un atac” dacă situația escaladează.
În decembrie 2016, Vladimir Putin a impus șefilor apărării întărirea capacității nucleare, care trebuie să fie un obiectiv-cheie al țării. Donald Trump a răspuns imediat pe Twitter spunând că și SUA își vor extinde în ritm alert capabilitățile nucleare.
Iar aceste vești venite de la principalele puteri nucleare din lume nu sunt îmbucurătoare. Deja în arsenalul mondial există bombe atomice care însumează o putere de milioane de kilotone.
Pe lângă acestea, mai există 15.000 de focoase nucleare gata de a fi montate pe rachete intercontinentale, majoritatea aparținând Statelor Unite și Rusiei.
Ce țări dețin arme nucleare
Oficial, în lume există cinci state care dețin arme nucleare: China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite. Acestea sunt recunoscute ca posedând arsenal nuclear prin „Tratatul de neproliferare a armelor nucleare”.
Există însă, neoficial, alte patru țări care dețin astfel de arme: Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord. Aceste țări nu au semnat tratatul și, conform unor surse militare, împreună ar dispune de aproximativ 340 de arme nucleare.
De departe, Rusia și SUA conduc acest clasament nedorit. În prezent, cele două state dețin împreună 88% din arsenalul nuclear mondial, însumând o putere de 6.600 de megatone.
Ce distrugeri pot provoca aceste arme
În cazul unui atac nuclear, se estimează că o singură bombă B-83 deținută de SUA ar ucide în primele 24 de ore 1,4 milioane de oameni, alte 3,7 fiind grav rănite.
Cea mai puternică bombă atomică este deținută de Rusia. Dacă aceasta ar fi lansată peste New York, ar fi omorâți 7,6 milioane de oameni și 3,7 milioane ar fi răniți. Alte milioane ar avea de suferit grav pe o distanță de până la aproape zece kilometri în jurul deflagrației.