Cât vor achita moldovenii pentru a-și petrece vacanța de iarnă în România, Ucraina sau în țări exotice. Experții vorbesc despre o nouă tendință

  • 26 Octombrie 2018 12:38
Cât vor achita moldovenii pentru a-și petrece vacanța de iarnă în România, Ucraina sau în țări exotice. Experții vorbesc despre o nouă tendință

Cei care își planifică vacanța de iarnă în afară își fac din timp rezervări la agențiile de turism pentru a prinde oferte avantajoase. Destinațiile populare rămân neschimbate de mai mulți ani. Moldovenii merg la munte în Ucraina, România și Bulgaria. O nouă tendință sunt „vacanțele calde”, pe litoral.

Directoarea Agenției de turism TopVoyage, Elena Fetescu, a declarat pentru IPN că pachetele pentru vacanța de iarnă sunt pregătite încă din august-septembrie, atunci când încep să vină și solicitările. Cei care vor să prindă o reducere trebuie să-și ia biletele de vacanță până la sfârșitul lunilor octombrie-noiembrie, în funcție de ofertă. Un sejur de trei nopți în Ucraina și România pornește de la 90 de euro, cu mic dejun inclus. În Bulgaria, pentru șase nopți turiștii vor plăti 180 de euro și mai mult. Cheltuielile nu se opresc aici. La munte, pentru închirierea echipamentului de ski și pentru alte activități de agrement se plătește separat. Cine își dorește o vacanță de iarnă la mare, în Egipt, va plăti de la 600-700 de euro pentru un sejur de 7 zile, cu două-trei sute de euro mai mult decât ar da pentru aceeași ofertă în noiembrie – început de decembrie. Cinele festive sunt plătite separat, ajungând să coste în jur de o sută de euro pentru un adult.

Operatorii turistici le recomandă celor care își doresc să plece în vacanță de Revelion să facă rezervările din timp. Oferte sunt și pentru Emiratele Arabe Unite, cu zbor de la Odesa. Prețurile pornesc de la 500 de euro pentru un adult și acoperă zborul, cazarea, asigurarea și micul dejun. Printre destinațiile exotice sunt Thailanda, India și Republica Dominicană. Prețurile pornesc de la o mie de dolari per persoană pentru șapte zile.

Vicedirectorul Agenției de turism „Panda Tur”, Dumitru Cojuhari, a declarat că prețurile pentru destinațiile de top – România, Bulgaria și Ucraina – au crescut cu circa 10%. Scumpirile vin de la hotelieri, însă operatorul turistic încearcă să mențină ofertele de anul trecut. În unele hoteluri, pentru anumite perioade, deja nu mai sunt locuri disponibile. De exemplu, stațiunea Bukovel din Ucraina s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă din punct de vedere al infrastructurii și, chiar dacă altitudinea nu e atât de mare ca în munții din România sau Bulgaria, destinația este solicitată.

În Bulgaria, o vacanță de șase zile pornește de la 165 de euro. Oferta include transportul, cazarea, micul dejun și serviciile unui ghid. Un atu al hotelurilor din Bulgaria, cu care colaborează operatorul, este că acestea au SPA centre, apreciate de turiști. Dumitru Cojuhari a mai spus că oamenii s-au obișnuit să facă rezervări din timp pentru că astfel pot prinde o reducere chiar și de 40%. Și mai aproape de sărbători pot fi procurate pachete turistice, însă solicitanții nu vor avea o varietate atât de mare de oferte din care să aleagă.

O bună parte din operatorii turistici au lansat deja rezervările pentru vacanța de vară 2019, printre destinații numărându-se Turcia, Bulgaria, Egipt, Grecia, Cipru. Unele agenții propun pachete care admit excepții în cazul în care intervine ceva și persoana nu mai poate pleca în vacanță. Aceasta poate să delege pe altcineva în locul său. Altfel, nu pierde banii investiți.

Potrivit datelor Biroului național de statistică, prin intermediul agențiilor de turism și tur-operatorilor în ianuarie-iunie 2018 au plecat în străinătate 109 mii de turiști și excursioniști. Cetățenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, în principal, în Turcia (33,6%), Bulgaria (20,0%), România (14,7%), Egipt (12,2%), Grecia (6,8%), Ucraina (3,9%), Italia (1,1%), Spania (0,9%), Republica Cehă (0,8%), Ungaria și Emiratele Arabe Unite (câte 0,6%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău