Cât va scoate din buzunar fiecare european pentru insolvența Greciei

  • 08 Iulie 2015 09:40
Cât va scoate din buzunar fiecare european pentru insolvența Greciei

Majoritatea țărilor din Centrul și Estul Europei care au strâns cureaua în timpul crizei euro nu empatizează cu decizia grecilor de la referendum, care au respins intr-o proportie covarsitoare masurile de austeritate cerute de Troica in schimbul unui al treilea ajutor financiar. Un think tank de la Bruxelles a estimat ca fiecare european va pierde cate 600 de euro daca Grecia va ramane…

Majoritatea țărilor din Centrul și Estul Europei care au strâns cureaua în timpul crizei euro nu empatizează cu decizia grecilor de la referendum, care au respins intr-o proportie covarsitoare masurile de austeritate cerute de Troica in schimbul unui al treilea ajutor financiar. Un think tank de la Bruxelles a estimat ca fiecare european va pierde cate 600 de euro daca Grecia va ramane in incapacitate de plata si va iesi din zona euro, scrie Europolitics.ro.

Perspectiva de a contribui cu bani la salvarea Greciei si reducea datoriei pe care aceasta tara o are fata de creditori nemultumeste nu numai Parisul si Berlinul, ci si alte mari capitale ale Europei. Grecia a ajuns acolo unde nimeni nu a mai fost. Are o datorie publica ce depaseste 180% din PIB iar tara se afla la un pas sa nu mai beneficieze de nicio finantare europeana. Pentru a ajunge la o intelegere, guvernul Tsipras ar trebui sa-i convinga si pe polonezi, slovaci sau pe irlandezi, toti suferind de pe urma masurilor de austeritate impuse dupa izbucnirea crizei financiare.

Cele trei state liliputane din zona Baltica sunt simbolurile austeritatii. Lituania, Letonia si Estonia au fost inundate cu bani ieftini veniti dinspre bancile scandinave fapt care a condus catre o bula imobiliara. Atunci cand criza economica a lovit, sfatul FMI-ului a fost ca toate cele trei sa se decupleze de la euro si sa isi devalorizeze moneda. Raspunsul a fost unanim: nu! Cele trei tari si-au recastigat competitivitatea pe piata taind salariile si beneficiile sociale.

PIB-ul Letoniei s-a contractat cu 23% intre 2008 si 2010, aproape cu aceeasi viteza ca cel al Greciei. Cel al Letoniei s-a contractat cu 17% in timp ce Estonia a cunoscut o contractie de 13%. In loc sa strige dupa ajutor, Lituania s-a imprumutat de pe pietele de capital la o dobanda de peste 10%. Mai multi angajati din serviciul public s-a ales cu reducere salariala de o treime. Pensionarii s-au trezit cu pensia taiata. Letonia a beneficiat de un program de ajutor financiar in valoare de 7.5 miliarde de euro, dar a folosit doar 4.5 miliarde si a achitat imprumutul inainte de termen! PIB-ul Lituaniei este, acum, cu 21% mai mare decat a fost la inceputul crizei, cel al Estoniei este cu plus 20% iar Letonia are o crestere de 8%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău