Cât va costa gazul românesc

  • 12 Ianuarie 2015 18:52
Cât va costa gazul românesc

Prețul gazului românesc ce urmează a fi livrat prin conducta Iași-Ungheni ar putea să nu fie mai ieftin decât cel rusesc, potrivit experților de la Chișinău și asta din cauza aprecierii dolarului.

Pe 22 decembrie 2014 autoritățile de la Chișinău anunțau oficial despre semnarea contractului  de livrare a gazului românesc la prețul de 277 de dolari pentru mia de metri cubi, calculat la cursul de schimb de dinaintea aprecierii. Chiar dacă livrările urmau să înceapă încă pe 1 ianuarie, nu este exclus faptul ca nici pe 1 februarie gazul nu va trece Prutul.

Serviciul de transport al gazelor naturale românești prin conducta Iași-Ungheni ar urma să fie asigurat de compania de stat ”Vestmoldtransgaz” care pe 6 ianuarie a obținut licență de activitate pe un termen de 25 de ani prin decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Compania nu își poate însă începe activitatea din cauza că nu a finalizat lucrul asupra stabilirii unui tarif la transportul gazelor prin această conductă. Potrivit directorului ”Vestmoldtransgaz”, Iurie Dolghier, din acest motiv tronsonul Iași-Ungheni ar putea deveni operațional abia pe la mijlocul lunii mai.

”Lucrăm acum asupra tarifului. Licența am primit-o. Am primit și condițiile de licențiere. Urmează să transmitem datele referitoare la stabilirea tarifului ANRE. Cred ca aceasta va dura încă destul de mult timp”, a declarat Iurie Dolghier.

Și șeful serviciului de presă al ANRE, Anatol Barbei, a confirmat declarațiile lui Iurie Dolghier, menționând că Agenția este pregătită să examineze și aprobe tarifele la transportul gazelor românești.

”Vestmoldtransgaz” a primit licență pe 6 ianuarie. Noi urmează să examinăm și să stabilim pentru întreprinderea respectivă prețurile la transport. Acum așteptăm ca să ne fie prezentate actele, a declarat Anatol Barbei.

În aceste condiții experții susțin că e puțin probabil ca livrările de gaze să înceapă mai devreme de finele primului trimestru al anului 2015. Mai mult, ținând cont de deprecierea leului față de dolar, prețul pentru consumatorii finali nu va fi mai mic decât cel pentru gazele rusești.

”Chiar dacă o să se înceapă livrările, acestea or să fie infime. Poate undeva la vara, la toamnă vom avea livrări mai mari. Prețul pentru consumatorii finali, oricum, nu poate fi mai mic decât cel stabilit actual. Mă tem ca dacă va continua deprecierea leului față de dolar, am putea asista chiar la o scumpire a tarifelor”, potrivit analistul economist, Ion Preașcă.

Și euro-deputatul român, Siegfried Mureșan s-a arătat îngrijorat în legătură cu întârzierea livrărilor de gaze prin conducta Iași-Ungheni. Mureșan a înaintat o interpelare Comisiei Europene în care a cerut explicații de ce nu au fost semnate încă toate contractele care ar permite livrarea de gaze către Republica Moldova.
Într-un răspuns oficial Comisia Europeană a menționat că deși lucrările importante au fost finalizate, pentru a fi operațional, gazoductul mai trebuie să fie certificat, dar nu a putut să ofere o dată exactă pentru îndeplinirea acestor condiții.

Construcția gazoductului Iași-Ungheni, cu o lungime de 44 kilometri și o capacitate anuală de transport de 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, a fost finalizată în august 2014 și a presupus o investiție de 26 milioane de euro.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău