Cât de izolată e Transnistria de Rusia? R. Moldova se teme de un desant pe aeroportul din Chișinău, dar separatiștii modifică aerodromul din Tiraspol
-
24 Martie 2023 09:39
În contextul în care Federația Rusă accelerează destabilizarea Republicii Moldova, guvernul de la Chișinău privește cu atenție la ceea ce se întâmplă în Transnistria separatistă, unde trupele ruse de ocupație au posibilitatea de a dezgheța conflictul în vederea blocării drumului pro-european ales de Chișinău, scrie defenseromania.ro.
Însă Transnistria e izolată din punct de vedere geografic de Federația Rusă. Aflată între Republica Moldova și Ucraina, la începutul invaziei au existat îngrijorări mari despre posibilitatea unui atac din Transnistria și o joncțiune cu Armata rusă prin Odesa. În contextul în care Odesa e azi o fortăreață iar trupele ruse sunt angrenate în luptele din Donbas, scenariul nu mai reprezintă un risc iminent.
Și totuși, cum ar putea Rusia să ajunge în Transnistria?
Experții vorbesc de aeroportul de la Chișinău.
Amintim că la mijlocul lunii februarie când Chișinăul a dejucat o tentativă de lovitură de stat, tocmai ministrul de Externe Nicu Popescu a confirmat scenariul unui desant aerian rusesc la Chișinău. Demnitarul moldovean a precizat la vremea respectivă că una din măsurile luate în considerare pentru a proteja aeroportul era distrugerea sau blocarea pistei de decolare.
Angela Grămadă, președinta think tank-ului președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs (ESGA), doctor în științe politice și expert în spațiul ex-sovietic, în cadrul ediției de săptămâna trecută a Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania a atras și ea atenția asupra importanței Aeroportului Internațional de la Chișinău. Ea a mai adăugat că soluția pentru a face rocada trupelor ruse din Transnistria e una locală.
„Această cale de acces a fost limitată. Rocada așa-zișilor pacificatori nu mai are loc de mult timp. Doar că ei au o soluție locală, anume faptul că foarte mulți dintre locuitorii raioanelor de est ale Republicii Moldova sunt înrolați în armata separatistă și au în același timp și cetățenie rusă. Rocada se poate face la nivel local”, a precizat Angela Grămadă, care a adăugat că implicarea Transnistriei în războiul împotriva Ucrainei nu avantajează liderii separatiști care sunt conștienți că ar pierde inclusiv multe beneficii economice.
Transnistria caută soluții: Separatiștii modifică aerodromul din Tiraspol pentru a permite aterizări pe timp de noapte
Surse militare de la Chișinău au declarat DefenseRomania, sub protecția anonimatului, că există indicii cu privire la faptul că separatiștii din Transnistria efectuează lucrări de modernizare a aeroportului din Tiraspol.
Lucrările vizează posibilitatea ca aeronavele să aterizeze pe timp de noapte.
În prezent situația din Republica Moldova s-a mai liniștit după tentativa de destabilizare și răsturnare a guvernului pro-european condus de premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu. Tentativa a fost dejucată de Chișinău.
De precizat că în martie anul trecut Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Federației Ruse din organizație și a fost votat în unanimitate amendamentul ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă.