Cât de departe a mers Donald Trump pentru a inversa rezultatele alegerilor din 2020. O înregistrare telefonică arată că a făcut presiuni pentru invalidarea rezultatelor în Michigan

  • 22 Decembrie 2023 17:59
Cât de departe a mers Donald Trump pentru a inversa rezultatele alegerilor din 2020. O înregistrare telefonică arată că a făcut presiuni pentru invalidarea rezultatelor în Michigan

Înregistrarea unui apel telefonic făcut public joi de un cotidian american dezvăluie că fostul președinte Donald Trump a făcut presiuni asupra oficialilor republicani din Michigan pentru a-i descuraja să valideze rezultatele alegerilor prezidențiale din acel stat în 2020, relatează AFP, citat de hotnews.ro.

Potrivit înregistrării unui apel telefonic, făcut public de The Detroit News, Trump a făcut presiuni, pe 17 noiembrie 2020, asupra a doi agenți electorali republicani din Michigan (nord-est) care tocmai votaseră pentru certificarea rezultatelor alegerile prezidențiale din comitatul, unde democratul Joe Biden a obșinut o victorie.

„Trebuie să luptăm pentru țara noastră”, „nu îi putem lăsa pe acești oameni să ne fure țara”, le-a spus el celor doi republicani din Wayne County, Monica Palmer și William Hartman, în acea convorbire telefonică, potrivit News.ro.

Președinta Comitetului Național Republican (NRC) Ronna McDaniel - originară din Michigan - a participat la apelul telefonic.

”Dacă puteți, întoarceți-vă acasă astă seară, nu semnați documentul”, le cere ea și le spune ”vă vom găsi avocați”, referindu-se la rezultatul oficial al alegerilor în comitat.

Donald Trump le spune că este de acord cu ea.

”Ne vom ocupa noi”, le spune el.

Cei doi oficiali au părăsit ulterior reuniunea cu privire la certificare fără să semneze documentul.

A doua zi, ei au încercat - fără succes - să revină asupra votului lor în favoarea certificării, pretinzând că au fost supuși unor presiuni, scrie The Detroit News.

Trump a făcut presiune și în Georgia pentru „găsirea” a aproape 12.000 buletine de vot în favoarea sa

Aproape 18% din populația Michiganului locuiește în comitatul Wayne.

”Ceea ce am spus în mod public și am repetat la acea vreme (...) este că existau numeroase dovezi care justificau un audit”, declară într-un comunicat Ronna McDaniel.

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Donald Trump, Steven Cheung, declară ziarului că fostul președinte voia ”să vegheze scrupulos la respectarea legilor și să garanteze integritatea alegerilor, inclusiv anchetând alegerile prezidențiale trucate și furate din 2020”.

Donald Trump, în vârstă de 77 ani, urmează să fie judecat în martie, la Washington, cu priviren la încercări ilegale de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020.

El este acuzat de exercitarea unor presiuni electorale în statul Georgia (sud-est) unde - potrivit unei înregistrări a unui apel telefonic - i-a cerut lui Brad Raffensperger, un oficial de rang înalt din acest stat ”să găsească” aproape 12.000 de buletine de vot în favoarea sa, pentru a ”recupera” pierderea la urne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău