Cât de bine cunosc moldovenii limba română? (Adevărul)

  • 01 Septembrie 2014 08:36
Cât de bine cunosc moldovenii limba română? (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 1 SEPTEMBRIE

Timpul titrează că în Republica Moldova crește o generație care vorbește bine în limba română. Potrivit cercetător științific la Centrul Național de Terminologie al Academiei de Științe, Valeriu Culev, calitatea limbii române vorbită acum în Moldova, față de cea vorbită cu 15 ani în urmă, este foarte diferită, iar tendința este de îmbunătățire. Cei mici vorbesc chiar mai bine decât maturii, deoarece aceștia cresc privind desene animate și filme pe posturi românești, dublate într-o limbă corectă. Cel mai mult greșesc maturii care construiesc fraze după modelul rusesc.

Și Adevărul se întreabă cât de bine cunosc moldovenii limba română? Note mici la concursul „Dictare pentru fiecare“ – titrează publicația. Nimeni nu a luat nota zece, cele mai multe note fiind cele de patru (575) și cinci (192). Trei persoane au scris dictarea pe nouă și vor ridica 1.500 de lei fiecare. Pe nota opt au dat testul 60 de persoane, care vor primi câte 1.000 de lei. La concurs au participat oameni de toate vârstele, menționează Adevărul.

Evenimentul Zilei publică mesajul lui Traian Băsescu cu ocazia Zilei Limbii Române. „Atât  timp cât vom fi capabili să transmitem de la o generație la alta bogăția limbii române și valorile care i-au consfințit perenitatea în cultura europeană și universală, putem să fim mândri de identitatea noastră și de contribuția pe care o putem avea împreună la viitorul marii familii europene", se arată în mesajul președintelui României.

În Ziarul Național, scriitorul Vladimir Beșleagă susține că ceea ce s-a întâmplat pe 31 august 1989 a fost un miracol. Revoluția noastră nu a fost una cu arme, ci una lingvistică. Totul a pornit de la limbă. Pentru că pentru noi limba este marea durere. Ni s-a călcat sufletul, iar sufletul este o poezie, spune Vladimir Beșleagă.

Ziarul Național relevă că un controversat deputat rus, Kazbek Taisaev, consilier al așa-zisului spicher al Osetiei de Sud, a avut ieri o întâlnire secretă, la Chișinău, cu deputații comuniști Iurie Muntean și Marc Tkaciuk. Cei trei susțin că s-au întâlnit pentru a discuta despre activitățile Partidului Comuniștilor. Ziarul Național  amintește că Taisaev, care este vicepreședintele Comisiei pentru Politică Economică din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse, a avut un rol esențial în timpul conflictului militar din Osetia de Sud. Pentru „meritele” sale în acțiunile militare de acolo, Taisaev a primit gradul de general. Taisaev a mai spus că se va afla zilele viitoare într-o deplasare în Transnistria unde are programată o întrevedere cu Șevciuk, cu care deputatul rus a recunoscut că este prieten de mult timp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău