Cât costă și ce acoperă asigurarea de locuințe în Republica Moldova
-
14 Octombrie 2018 16:35
O explozie puternică produsă recent într-un bloc de locuințe din Chișinău a cauzat moartea a patru persoane și pagube materiale semnificative. Potrivit autorităților, tragedia s-ar fi produs din cauza unei butelii de gaz, fiind afectate sau distruse complet mai multe apartamente de la cel puțin patru etaje ale blocului.
Până în acest moment nu se cunoaște dacă apartamentele erau asigurate printr-o poliță facultativă a locuinței, care în acest caz ar fi putut fi folosită de proprietari pentru a-și recupera prejudiciul cauzat de explozie. În absența unei asigurări, proprietarii vor trebui să plătească singuri pentru pagubele produse sau să rămână la milă autorităților.
O asigurare de locuințe acoperă riscuri precum incendii, explozii, furturi, cutremure, inundații din rețele de apă potabilă sau canalizare etc., inclusiv bunurile din casă, dar și daunele produse terțelor persoane (clauză de răspundere civilă), notează BizLaw.md
Deși în ultimii ani a crescut semnificativ numărul de locuințe afectate de incendii, explozii, furturi, inundații, numărul celor care aleg să-și protejeze locuința printr-o polița de asigurare este destul de scăzut. Astfel, doar 2% din proprietarii de locuințe și bunuri din Moldova dețin o asemenea asigurare, iar 70% – 80% dintre aceștia cumpără o polița de asigurare urmare a contractării unui credit ipotecar.
Prețul mediu al unei polițe de asigurare de locuințe în mediul urban este, de la caz la caz, între 1.100 – 1.500 lei pentru un an (include inclusiv protejarea bunurilor și răspunderea față de terți sau/și asigurarea de accidente pentru membrii familiei), pentru o despăgubire de maximum 40-60 mii euro.
Amintim că, în prima jumătate a acestui an asigurările de incendii și calamități (unde intră și asigurările de locinta) au reprezentat puțin peste 7% din volumul total al pieței de asigurare din Moldova sau aproximativ 52 milioane lei. Totuși, cifrele sunt în creștere cu 30% față de perioada similară din 2017, în timp ce daunele plătite de asigurători pe acest segment s-au ridicat la peste 15 milioane lei.