Cât costă o excursie la Cernobîl care devine atracție turistică în România. „Există interes în întreaga lume pentru așa-zisul turism negru”

  • 27 Octombrie 2019 11:29
Cât costă o excursie la Cernobîl care devine atracție turistică în România. „Există interes în întreaga lume pentru așa-zisul turism negru”

O agenție de turism din România a inclus în oferta sa din această toamnă o excursie la Cernobîl, orașul în care s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară, în anul 1986, prețul pachetului turistic fiind de 395 de euro și include și un contor de radiații, astfel încât participanții să fie conștienți că se află în afara unui pericol.

Lucian Bădîrcea, CEO al agenției de turism Iri Travel, a declarat pentru AGERPRES, că ideea organizării unei excursii la Cernobîl i-a venit în urma succesului serialului cu același nume difuzat de HBO.

"În urma difuzării serialului 'Cernobyl' ne-am dat seama că acest fenomen a cunoscut o amploare deosebită și ne-am gândit că ar fi binevenit să oferim turiștilor români această experiență. Există interes în întreaga lume pentru așa-zisul turism negru. Prima plecare este programată pentru 28 aprilie, anul viitor. Deocamdată sunt multe întrebări și ceva înscrieri, dar într-adevăr nu în număr foarte mare, sunt 10 rezervări până acum. Se va pleca cu un autocar de 48 de locuri, dar putem să suplimentăm locurile și vom avea posibilitatea și să o repetăm dacă vom vedea că va avea succes. Vom putea în viitor să organizăm lunar această excursie. Să știți că există interes, sunt întrebări foarte multe pe acest subiect și avem peste 1.000 de parteneri din toată țara care îl distribuie", a declarat Bădîrcea.

Acesta susține că vizita la fosta centrală nucleară nu reprezintă niciun pericol pentru turiști, nivelul radiațiilor din zonă fiind de 160 de ori mai mic decât în cazul uneii radiografii.

"Cazarea se va face atât în Chișinău cât și în Kiev, prima noapte în Chișinău și alte două la Kiev. Excursia la Cernobîl se va face cu un ghid local, având un partener din Ucraina. Vizita la Cernobîl durează o zi și fiecare participant la excursia asta va primi niște contoare de radiații, astfel încât să aibă o imagine permanentă a indicelui de radiații de acolo. Pe parcursul turului participanții vor fi expuși la o doză de radiații de 160 de ori mai mică decât în timpul unei radiografii normale și de 3.600 de ori mai mică din timpul unei scanări a întregului corp la Computer Tomograf. Deci nu există pericol de radiații. Și, pentru a avea o imagine clară, partenerul nostru din Ucraina echipează fiecare participant cu aceste contoare de radiații", a mai spus Bădîrcea.

Excursia include vizita în orașul Pripyat, abandonat de către locuitori în 1986, la grădiniță și școală, piscina orășenească, clădirea Comitetului Executiv orășenesc, unde a fost creat primul centru de urgență, hotelul Polissya, unde a existat un post de observație pentru operațiile executate cu elicopterele peste ruinele reactorului 4, platforma de observatie, tur în jurul zonei, zona secretă Cernobîl-2 Gia- Antenele gigantice ale "ARC-1", orașul secret din care asigurau urmărirea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău