Casele de clearing cu sediul în Marea Britanie își vor putea continua afacerile în UE, decizie calificată drept o victorie pentru Londra

  • 18 Februarie 2019 12:28
Casele de clearing cu sediul în Marea Britanie își vor putea continua afacerile în UE, decizie calificată drept o victorie pentru Londra

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a acordat caselor de clearing cu sediul în Marea Britanie permisiunea de a-și servi în continuare clienții din Uniunea Europeană (UE)în eventualitatea în care nu se ajunge la un acord privind Brexit - o victorie pentru Londra care se luptă să rămână piața centrală operațiunile de clearing în euro, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia de a permite LCH Limited, ICE Clear Europe și LME Clear de a-și continua operațiunile este menită să limiteze întreruperile și să evite potențialul impact negativ asupra stabilității pieței financiare, a precizat ESMA.

Recunoașterea caselor de clearing pe post de 'contrapărți centrale din țări terțe' conform Regulamentului privind infrastructura pieței europene (EMIR) va intra în vigoare la o zi după ieșirea Marii Britanii din UE, a anunțat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe. Decizia, așteptată după un proiect de decizie aprobat în decembrie, vine în pofida eforturilor rivalei Deutsche Boerse de a-i determina pe clienți să apeleze la casa sa de clearing, Eurex.

Comisia Europeană (CE) va adopta măsuri temporare pentru a menține accesul băncilor la casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, în cazul în care nu se ajunge la un acord privind Brexitul, a dat, recent, asigurări Sabine Lautenschlaeger, membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

''Totuși, aceste măsuri sunt doar provizorii, iar băncile trebuie să se asigure că sunt pregătite pentru ce se va întâmpla ulterior. Nu este timp de relaxare, există doar un interval scurt de timp să ne pregătim. 'În condițiile în care serviciile de clearing sunt o afacere extrem de concentrată, autoritățile de supervizare ar trebui să examineze dacă pe viitor este de dorit să depindem de o singură entitate de clearing', a declarat oficialul BCE. 

Analiștii cred că lipsa unui acord privind ieșirea Marii Britanii din UE va afecta semnificativ economia zonei euro și piețele financiare, cea mai mare temere fiind situația caselor de clearing, o industrie lucrativă pentru Londra, care a devenit un subiect de dispută după Brexit.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat că BCE va insista ca operațiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro. După Brexit, BCE vrea să-și impună și politica în domeniul caselor de clearing, o poziție pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influența sectorului financiar londonez. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-6,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău