Căsătoria fictivă, planul lui Lucinschi pentru transferarea banilor (referat DNA)

  • 01 Aprilie 2015 19:20
Căsătoria fictivă, planul lui Lucinschi pentru transferarea banilor (referat DNA)

Sergiu Lucinschi l-ar fi „sfătuit” pe omul de afaceri Alexandru Horpos în legătură cu modalitățile de transferare a diverselor sume, printre variante prezentându-i cum se poate încheia o căsătorie fictivă cu o fată pe care să nu o vadă niciodată.

Informația se arată în referatul procurorilor DNA prin care s-a cerut arestarea preventivă.

Potrivit documentului, convorbirile purtate între Lucinschi și Horpos, puse la dispoziția procurorilor de către acesta din urmă, interceptate și înregistrate în cauză, au relevat „elemente probatorii insurmontabile privitoare la implicarea inculpatului în săvârșirea infracțiunilor de șantaj și trafic de influență și au dezvăluit tabloul unei conivențe” între acesta și Dan Mihăilă, Radu Pricop și Remus Jurj, prin exercitarea unor acțiuni concertate de alterare a actului de înfăptuire a justiției.

„Dialogurile purtate între inculpatul Lucinschi și numitul Horpos denotă o evidentă obișnuință a celui dintâi în desfășurarea activităților infracționale, în cadrul cărora „tariful” și „modul de achitare” a acestui tarif pentru furnizarea soluțiilor judiciare se situează în centrul preocupărilor. Scopul urmărit de către Lucinschi a constat în facilitarea obținerii de la Horpos a sumei de 4.000.000 euro, nedatorată, mascată printr-un împrumut fictiv, în schimbul unor soluții favorabile acestuia din urmă în cele două dosare ale DIICOT”, susține DNA.

Procurorii au arătat că elementele definitorii ale activităților infracționale de șantaj și trafic de influență reținute în sarcina lui Lucinschi se structurează pe mai multe paliere, exemplificând în acest sens discuții ambientale în care acesta îi descrie modalități în care omul de afaceri poate proceda pentru plata în primă fază a celor 2 milioane euro și că rezolvarea se va face din treaptă în treaptă.

„Modul conspirat în care inculpatul îl „sfătuiește” pe Horpos în legătură cu modalitățile de transferare a diverselor sume, printre variante prezentându-i exemplificativ cum se poate încheia o căsătorie fictivă cu o fată pe care să nu o vadă niciodată sau să depună documente eventual pentru o cetățenie pe care s-o obțină contra cost, pentru a putea justifica „că a uitat de existența unor milioane într-un cont”; îi prezintă chiar faptul că 'în America e mult pentru evaziune fiscală, îi arestează pe toți”; dorind prin aceasta să-i prezinte superioritatea sa în deținerea diverselor soluții de rezolvare”, se spune în referat.

„Ofertele” prezentate de acesta, susțin procurorii, ar fi constat în variante de rezolvare a problemelor judiciare, contra banilor, firme având rolul de a releva disponibilitatea acestuia de a rezolva orice problemă, iar exemplificările erau menite să-i sublinieze omului de afaceri că trebuie să facă ce i se pretinde, deoarece Lucinschi în timp ar fi rezolvat diverse lucruri pentru persoane care i-au solicitat sprijin.

„Toate acestea sunt menite să-i sublinieze lui Alexandru Horpos că inculpatul are în mod real posibilitatea să rezolve, să influențeze autorități judiciare: „a primit o amendă, nu știu ce și din 1.800.000 i-a rămas 500 - 400 de mii, dar slavă Domnului că a rămas și... deci a plătit pentru libertate. Și este anunțat conturile și iaca așa s-a terminat. Dar el s-a adresat și i-am făcut. Uite că aicea, eu după ce am văzut eu aicea lumea, trece și șapte ani și zece ani și nu se stinge focul ăsta până la urmă...”. Pentru a fi cât mai explicit și a-l determina pe Horpos să accepte variantele de rezolvare propuse, pentru a „scăpa de cele două dosare de la DIICOT„, inculpatul însoțește exemplificarea și de un exemplu sugestiv, în sensul că, în situația în care nu ar urma dispozițiile sale de a-i da bani ar putea să facă ani mulți de pușcărie în cele două dosare penale și atunci îi adresează întrebări retorice și mesaje exemplificative și pilduitoare: „Nu știu, să stai tu undeva, uite la Copos, să stai șapte ani din viața asta scurtă, undeva, (...). Eu așa m-aș gândi. Sunt oameni care nu se gândesc așa, că în loc să fug eu să umblu pe undeva, mai bine stau...'', mai precizează DNA.

Conform procurorilor, Sergiu Lucinschi i-ar fi dat de înțeles acestuia că, dacă ar fi în locul său și ar avea de ales între a da bani și a sta în închisoare, s-ar gândi foarte serios, acesta reprezentând „un mod de a șantaja explicit și extrem de dur”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău