Casa Albă face presiuni pentru deblocarea ajutorului pentru Ucraina, în fața opoziției lui Trump
-
26 Ianuarie 2024 17:05
Casa Albă a cerut joi senatorilor americani să ajungă la un acord privind ajutorul esențial pentru Ucraina, pe fondul unor informații potrivit cărora Donald Trump caută să torpileze orice progres în acest dosar, relatează France Presse.
Potrivit media americane, marele favorit al dreptei la prezidențiale îi incită pe republicani să se opună unui acord pentru a-l priva pe rivalul său, președintele democrat Joe Biden, de o victorie politică înaintea alegerilor din noiembrie.
În ultimele săptămâni, aleșii republicani au pus presiune pe administrația Biden, legând orice nou ajutor pentru Ucraina de măsuri mai stricte împotriva imigrației, una din temele de campanie ale lui Donald Trump.
În ultimele zile, senatori republicani și democrați păreau că sunt pe punctul de a încheia un acord, remarcă AFP.
Totuși, discuțiile bipartizane din Senatul american cu privire la un acord privind securitatea frontierelor, pe care unii republicani l-au pus drept condiție pentru continuarea ajutorului acordat Ucrainei, au atins un punct critic, au declarat unii legiuitori, în timp ce un ales republican de top nu a exclus că ar putea fi nevoie de un "plan B" pentru a oferi mai mult ajutor aliaților SUA, inclusiv Israelului, informează Reuters.
Un grup restrâns de senatori încearcă de luni de zile să ajungă la un acord pentru a rezolva problema fluxului de migranți care traversează frontiera dintre SUA și Mexic, însă efortul lor s-a lovit recent de o opoziție tot mai mare din partea republicanilor afiliați cu Donald Trump, candidatul principal la nominalizarea partidului lor pentru alegerile prezidențiale.
"Suntem într-un moment critic și trebuie să ne străduim din greu. Și dacă nu putem ajunge la vreo concluzie, atunci vom trece la planul B", a declarat senatorul John Thune, republicanul nr. 2 în Camera Reprezentanților.
"Cel puțin deocamdată se încearcă să se ajungă la o concluzie care să satisfacă o mulțime de republicani", a adăugat el.
Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, și alți membri de top ai partidului, inclusiv Thune, vor un acord de frontieră care să poată obține sprijinul majorității republicanilor din Senat, în speranța de a determina Camera Reprezentanților, controlată de republicani, să ia în discuție măsura care combină securitatea frontierelor cu ajutorul pentru Ucraina, Israel și Taiwan.
Bugetul destinat ajutorului pentru Ucraina s-a epuizat din cauza lipsei unui acord în Congres, în timp ce Kievul este din ce în ce mai îngrijorat de lipsa ajutorului din partea SUA și de asemenea din partea Uniunii Europene, principalii săi susținători după invazia declanșată de Rusia în februarie 2022.
Casa Albă asigură că a gestionat acest dosar de "bună credință" cu republicanii, în special în timpul unei întâlniri la care a participat președintele în persoană săptămâna trecută.
"Vom continua să fim de bună credință și sperăm că republicanii vor rămâne la masa negocierilor pentru ca să putem ajunge" la un rezultat, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Olivia Dalton.
Mai ales că Rusia "urmărește îndeaproape" evoluția sprijinului acordat de Washington Ucrainei, a subliniat la rândul său John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securității Naționale al SUA.
"Ucraina se pregătește să trăiască luni critice în plină iarnă, în timp ce primăvara se apropie. Iar rușii nu au arătat nicio intenție de a renunța la atacurile cu drone și rachete", a insistat Kirby.