Casa Albă consideră că Nancy Pelosi are dreptul să viziteze Taiwanul

  • 02 August 2022 09:51
Casa Albă consideră că Nancy Pelosi are dreptul să viziteze Taiwanul

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi "are dreptul de a vizita Taiwanul", a indicat luni Casa Albă, avertizând că Beijingul, iritat, "pare să se poziționeze" pentru manevre militare în jurul insulei pe care o revendică, relatează AGERPRES.

Relațiile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat recent pe tema potențialei vizite a lui Nancy Pelosi, care nu a fost confirmată, dar este anunțată pentru zilele următoare de presa americană.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că președintele Camerei Reprezentanților "are dreptul de a vizita Taiwanul".

Kirby a insistat că "nu există niciun motiv ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană de lungă durată, o formă de criză".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a avertizat, de asemenea, că China "(pare) să se poziționeze pentru a putea face un nou pas în zilele următoare", care ar putea "include provocări militare, precum tiruri de rachete în strâmtoarea Taiwan sau în jurul Taiwanului" ori "importante incursiuni aeriene" în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

Nancy Pelosi, a doua în ordinea protocolară pentru succesiunea președintelui american după vicepreședinte, a început luni la Singapore o serie de vizite în Asia.

Antony Blinken a declarat că președintele Camerei "va decide singur dacă va vizita sau nu Taiwanul". El a subliniat că Congresul american este dotat cu o putere independentă, ca și executivul. "Această decizie îi aparține", a insistat șeful diplomației SUA.

Statele Unite "nu vor fi intimidate" și își vor continua toate acțiunile în regiunea Asia-Pacific, a specificat Kirby. El a adăugat că poziția Washingtonului legată de Taiwan nu s-a schimbat.

Washingtonul practică în privința Taiwanului o așa-numită diplomație de "ambiguitate strategică", constând în recunoașterea unui singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând în același timp să ofere un sprijin decisiv, în special militar, Taipeiului.

"Nimic nu s-a schimbat", a afirmat John Kirby. "Ne opunem oricărei modificări a statu-quo-ului de ambele părți. Am declarat că nu susținem independența Taiwanului", a reamintit el de la Casa Albă.

Nancy Pelosi călătorește cu un avion militar și Washingtonul îi asigură securitatea, a mai precizat John Kirby.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău