Cartea “Ce este muzica și cum s-o înțelegem”, a muzicologului și profesorului universitar Ion Gagim a fost lansată
-
04 Decembrie 2019 16:10
Cartea “Ce este muzica și cum s-o înțelegem”, a muzicologului și profesorului universitar Ion Gagim a fost lansată ieri la Biblioteca Națională. Ion Gagim este autor a circa 40 de volume de cărți și a peste 170 de articole și studii, este si colaborator al școlii germane Musicosophia Schule și al Academiei internaționale de științe pedagogice din Rusia.
Valorile culturii și ale muzicii în mod special au un potențial imens în educația personalității, de aceea maestrul Ion Gagim își depune tot sufletul la inițierea tuturor doritorilor în tainele muzicii. El a mărturisit că noua sa carte, “Ce este muzica și cum s-o înțelegem”, se dorește a fi un îndrumar, fiind scrisă în forma unui dialog între Ghid și Meloman:
Este a 40-a mea carte despre muzică și educație, artă și spiritualitate. Cartea e în forma de dialog, între un eventual profesor și un admirator de muzică, să-l iau de mână pe acest meloman, care nu cunoaște aproape nimic despre muzică și să-l ridic la înălțimea simfoniei, operei, baletului… Eu trec muzica prin posibile abordări – estetică, psihologică, filosofică, religioasă, etc. Muzica este valoarea valorilor. Grecii antici , care au construit cea mai înfloritoare cultură în istoria omenirii, care stă la baza culturii noastre, considerau că omul care nu are o cultură muzicală, este neântregit ca om”, a spus Ion Gagim.
Președintele de onoare al Uniunii Compozitorilor, Ghenadie Ciobanu, consideră că autorul cărții, ca un pedagog iscusit, a reușit să atingă strunele sensibile ale publicului basarabean:
Ion Gagim explică anume pentru acel ascultător al nostru. El îi cunoaște valorile. Și atunci când vorbește despre Beetoven, el vine și cu un vers din Grigore Vieru.
Studenții Academiei de muzică din Chișinău care au venit la întâlnirea cu muzicologul Ion Gagim, consideră că această carte este una importantă pentru cultivarea tinerei generații.
Oaspeții, printre care compozitori, foști studenți, artiști, au ținut să-și exprime respectul față de autor, interpretând mai multe lucrări din repertoriul autohton și cel clasic. Admirația ascultătorilor a trezit-o lucrarea compozitorului basarabean, Oleg Negruță, “Parafraze”, interpretată de cvintetului “Kaiser”.