Carnea procesată și cea roșie ar fi la fel de cancerigene ca și fumatul

  • 28 Octombrie 2015 08:35
Carnea procesată și cea roșie ar fi la fel de cancerigene ca și fumatul

Este avertizarea lansată în aceste zile de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care a inclus aceste alimente în cea mai ridicată treaptă de avertizare, alături de alcool, azbest, arsenic și țigări.

Coordonatorul disciplinei Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor, din cadrul UMF Tîrgu-Mureș, conf. dr. Monica Tarcea, a subliniat că semnalul de alarmă al OMS este unul serios.
Ea a atras atenția că cele mai periculoase sunt alimentele procesate.

„Depinde de cantitatea de carne pe care o consumăm, de calitatea produselor și de sursa de unde cumpărăm această carne. Din păcate, în ultimii 10-15 ani a crescut foarte mult frecvența consmului cărnii intens procesate. O cumpărăm de la supermarket, ne este la îndemână, câștigăm timp, gătim tot mai puțin, este materia primă tratată prin afumare, fierbere, sărare, prin adăugare de nitriți și nitrați care sunt componente toxice peste o anumită limită. Sunt condiții care pot creea acest risc de îmbolnăvire digestive și chiar risc de cancer în timp la cei mai sensibili.”

Studiile arată că oamenii care consumă multă carne roșie tind să mănânce mai puține alimente pe bază de plante, care protejează împotriva cancerului.

Experții OMS sfătuiesc să se consume mai putin de 500 de grame pe săptămână de carne roșie, precum vită, porc sau miel.

De asemenea, consumul produselor procesate precum șunca, costița sau salamul ar trebui redus cât de mult posibil.

Sursa: Radiomures.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău