Carmen Chaplin va regiza un documentar dedicat lui Charlie Chaplin

  • 23 Septembrie 2019 19:00
Carmen Chaplin va regiza un documentar dedicat lui Charlie Chaplin

Actrița, regizoarea și producătoarea Carmen Chaplin va regiza "Charlie Chaplin, a Man of the World", un documentar care va explora fațete mai puțin cunoscute ale celebrului ei bunic, creatorul și interpretul lui The Trump (Vagabondul), unul dintre cele mai renumite personaje din istoria cinematografiei, inspirat din originile și apartenența lui Charlie Chaplin la cultura romă, informează site-ul revistei Variety, preluat de Agerpres.

Este pentru prima dată când familia Chaplin se implică din punct de vedere creativ și industrial (la nivel de distribuție internațională, n.r.) în realizarea unui film despre Charlie Chaplin.

Carmen Chaplin, o nepoată a celebrului cineast american, va și coscenaristă a acestui documentar cinematografic. Scenariul va fi scris în colaborare cu Amaia Remirez, la rândul ei coscenaristă a filmului "Another Day of Life", desemnat cel mai bun lungmetraj animat la gala European Film Awards 2018.

Documentarul "Charlie Chaplin, a Man of the World", descris de producătorii săi ca un film care "reinterpretează radical opera lui Chaplin dintr-o perspectivă romă și care examinează persecuția țiganilor prin intermediul viziunii sale", este produs de compania Wave of Humanity, Dolores Chaplin, Ashim Balla și companiile Kanaki Films și Atlantic Pictures.

Pentru acest documentar, primul proiect cinematografic produs de Wave of Humanity, compania a ajuns la un acord cu familia Chaplin.

Noua producție va fi realizată și în colaborare cu compania MK2 din Franța, care deține drepturile asupra filmelor lui Charlie Chaplin.

Proiectul se află în prezent în etapa de dezvoltare și va intra în producție în primul trimestru al anului 2020.

Producătorii au angajat doi artiști foarte talentați din Țara Bascilor - directorul de imagine Gorka Gomez Andreu și editorul și regizorul Raul de la Fuente.

Charlie Chaplin nu a făcut un secret din originile sale, dezvăluind în autobiografie că tatăl și mama lui erau pe jumătate romi. Artistul american nu avea certificat de naștere. El a păstrat încuiată într-o noptieră o scrisoare, descoperită în 2012 de una dintre fiicele sale, Victoria Chaplin, pe care artistul o primise în ultima parte a vieții și în care se afirma că renumitul actor s-a născut într-o caravană romă în parcul Black Patch din Smethwick, un oraș din comitatul britanic Staffordshire.

"Era perfect conștient de moștenirea lui romă. Le-a spus tatălui meu și celorlalți copii ai lui că aveau origini rome. Era ceva de care el era mândru, dar care a fost trecut în mare parte cu vederea", a declarat Carmen Chaplin pentru Variety, în timpul prezenței sale la Festivalul de Film de la San Sebastian.

Originile rome ar putea explica, alături de alți factori, simțul identității care îl anima pe Charlie Chaplin și motivul pentru care cunoscutul actor a creat cel mai renumit personaj al său, The Tramp, dar și opoziția lui față de politicile lui Hitler.

"Charlie Chaplin a fost un muzician autodidact, iar acest aspect este specific comunității rome. Atunci când le spui reprezentanților comunității rome că Charlie era rom, ei îți răspund astfel: 'evident!'. Iar ei îți spun acest lucru referindu-se la simțul umorului, la felul în care el spunea o poveste, la comedia tragică din filmele sale și la muzica lor", a adăugat Carmen Chaplin.

Comunitatea romă reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, a declarat scenarista Amaia Remirez. "Cea mai ușor de recunoscut reprezentare a umanității, The Tramp, a fost creată de un rom, iar faptul că peste tot în lume oamenii se simt legați de acest personaj reprezintă un concept pe care noi vrem să îl explorăm", a adăugat ea.

Documentarul va include interviuri cu membri ai familiei Chaplin, vedete care au origini rome și alți experți și reprezentanți ai culturii rome, precum Toni Gatlif și Stochelo Rosenberg.

"În timp ce mă plimbam prin București în urmă cu câțiva ani, am devenit fascinată de câinii vagabonzi și de copiii țigani. În timp ce scormoneau prin gunoaie căutând de mâncare și ascunzându-se de polițiști, copiii romi mi se păreau desprinși direct din 'The Kid' (un celebru film mut din 1921 cu Charlie Chaplin, n.r.)", a dezvăluit Carmen Chaplin.

"Am povestit ceea ce am văzut cetățenilor români de care mă simțeam apropiată. Spre marea mea uluială, ei îi condamnau pe acei copii, considerându-i infractori și persoane josnice. Acea întâlnire a mea cu stigmatul anti-țigănesc a rămas profund ancorată în sufletul meu: Am văzut cum anumite persoane care, în alte ocazii erau indivizi absolut plăcuți, puteau să considere alți oameni ca fiind lipsiți de valoare și, de fapt, abia îi considerau oameni", a adăugat nepoata cineastului. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău