Carl Bildt și Radoslaw Sikorski salută progresele înregistrate de Republica Moldova
-
22 Octombrie 2013 14:46
Republica Moldova trebuie să continue procesul de integrare europeană în pofida provocărilor de ordin intern și extern, au declarat, marți, 22 octombrie, la Chișinău miniștrii de externe ai Suediei și Poloniei, Carl Bildt și Radoslaw Sikorski.
Cei doi miniștri au salutat progresele înregistrate de Chișinău și au îndemnat autoritățile să continue reformele.
Carl Bildt s-a arătat convins că Republica Moldova va parafa acordul de asociere la Uniunea Europeană la summit-ul Parteneriatului de la Vilnius.
El a subliniat că integrarea în Uniunea Europeană va aduce țării mult mai multe beneficii decât aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. ”Uniunea Europeană este constituită din jumătate de miliard de persoane. Cea mai cuprinzătoare economie integrată din lume. Uniunea vamală este, ca număr al populației, o entitate semnificativ mai mică. Dacă ne uităm la potențialul economic al Moldovei, în materie de exporturi, investiții atractive și călătorii, nu există termeni de comparație între cele două uniuni”, a declarat Carl Bildt.
Reformele pe care le-a făcut Polonia pentru a se integra în Uniunea Europeană i-au adus, până la urmă beneficii enorme, a declarat Radoslaw Sikorski. El a menționat că Varșovia este un adept convins al anulării regimului de vize pentru statele din Parteneriatul Estic și a salutat, totodată, progresele înregistrate de Republica Moldova în acest sens. ”Moldova a înregistrat succese în realizarea condițiilor pentru facilitarea și liberalizarea regimului de vize. Acestea sunt subiecte destul de dificile întrucât politica Uniunii Europene este una anti-imigrare și în favoarea liberalizării. Moldova întrunește toate criteriile și vom insista că parteneriatul estic este o relație specială, astfel că ar trebui să beneficieze din partea UE nu mai târziu decât alte țări” a declarat Radoslaw Sikorski.
La rândul său, premierul Iurie Leancă a dat asigurări că Republica Moldova va continua procesul de integrare europeană, ceea ce nu contravine unor relații bune cu Federația Rusă. El a menționat că Uniunea Europeană sprijină pe toate căile reformele realizate de către Chișinău.
Cei doi miniștri de externe întreprind în aceste zile un turneu în Republica Moldova, Ucraina și Georgia, state care urmează să parafeze sau să semneze acorduri de asociere cu Uniunea Europeană la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.