Care vor fi EFECTELE naționalizării BEM
-
11 Iunie 2015 13:59
Anunțul făcut la 10 iunie de liderii PLDM-PD, Vlad Filat și Marian Lupu, potrivit cărora Banca de Economii urmează a fi naționalizată, a provocat critici dure din partea experților.
Aceștia califică declarațiile celor doi politicieni drept iresponsabile și susțin că ele ar putea lovi dur în economia Republicii Moldova.
Decizia de naționalizare a Băncii de Economii a stârnit reacții contradictorii, imediat după lansare. Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, a fost printre primii care a comentat ideea propulsată de liderii Coaliției de guvernământ. Potrivit lui Negruța, naționalizarea Băncii de Economii ar fi o decizie politică pripită, pentru că nu are la bază evaluări și expertiza Băncii Naționale sau a FMI.
În opinia ex-ministrului Finanțelor, naționalizarea contravine tuturor obiectivelor și strategiilor oficiale din Republica Moldova.
Și ex-președintele Comisiei parlamentare pentru buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, este de părere că efectele sociale și economice ale naționalizării BEM vor fi dezastruoase. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, oricare ar fi scenariul, statul, și în special contribuabilii, sunt cei are vor avea de pierdut, iar unica soluție ar fi întoarcerea banilor furați.
”Dacă naționalizăm BEM, preluăm datoriile acesteia și trebuie să le plătim. Dacă o lichidăm – la fel. Dacă o lăsăm la ”privați”ei nu pot să achite și datoriile va trebui să le plătim tot noi, contribuabilii. Fără a rezolva problema fundamentală – întoarcerea banilor furați, oricare ar fi soluția aleasă, statul va prelua datorii în sumă de circa un miliard de Euro, bani pe care îi vom achita noi, oamenii simpli”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Directorul de program la Centrul Analitic Independent ”Expert Grup”, Dumitru Budeanschi, susține că decizia de naționalizare a BEM va constitui o lovitură pentru economia Republicii Moldova. El a calificat argumentele invocate de liderii PLDM și PD drept ”o acțiune de manipulare”.
”Nu se poate așa, să vii și să declari ”…hai să naționalizăm BEM”. Este incorect. Nu persoanele respective trebuie să se ocupe de acest subiect. Avem Guvern, avem BNM, există un Minister al Finanțelor. A fost utilizat un cuvânt generalist – naționalizare, și acum fiecare trebuie să ghicească ce au avut în vedere. Trebuiau stabilite mai întâi modalitățile, mecanismul, sursele de finanțare. Și de ce ar fi nevoie de naționalizare, daca BEM și așa e sub controlul statului?”, a declarat Dumitru Budeanschi.
Expertul consideră că, odată cu naționalizarea BEM, leul se va devaloriza rapid față de principalele valute de referință, cu oscilații mai mari decât cele înregistrate în această iarnă.
Solicitată de Radio Chișinău, șefa serviciului de presă a BNM, Rodica Teleucă, a menționat că problema BEM urmează a fi discutată săptămâna viitoare cu delegația FMI care va vizita Republica Moldova.
”Banca Națională nu comentează declarațiile politicienilor, dar va discuta lichidarea Băncii de Economii în cadrul discuțiilor cu FMI. Lichidarea este o condiție a FMI”, a declarat Rodica Teleucă.
Vlad Filat și Marian Lupu au declarat că optează pentru naționalizarea Băncii de Economii. Liderul PLDM a menționat că autoritățile vor încerca să convingă și Fondul Monetar Internațional de corectitudinea acestei decizii.