Care sunt recomandările comisiei speciale privind sectorul produselor petroliere. Consiliul Concurenței urmează să prezinte rezultatele investigației referitoare la posibile înțelegeri de cartel în domeniu

  • 16 Iulie 2022 13:28
Care sunt recomandările comisiei speciale privind sectorul produselor petroliere. Consiliul Concurenței urmează să prezinte rezultatele investigației referitoare la posibile înțelegeri de cartel în domeniu

Consiliul Concurenței urmează să prezinte până pe 31 iulie rezultatele investigației referitoare la posibile înțelegeri de cartel în domeniul pieței petroliere. Totodată, Agenția Națională de Reglementare în Energetică urmează să prezinte Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, în termen de o lună, propunerea privind dezvoltarea unei piețe organizate de vânzare cu ridicata a produselor petroliere principale de tip standard. Recomandările în acest sens se conțin în raportul Comisiei speciale pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere, transmite IPN.

Consiliul Concurenței urmează să înainteze Parlamentului, în termen de 30 de zile, propuneri de modificare a legislației în vederea îmbunătățirii activității instituției. Este recomandată și intensificarea cooperării cu ANRE, inclusiv prin semnarea unui acord pentru îmbunătățirea capacității de monitorizare a piețelor și de luare a deciziilor prompte. De asemenea, se recomandă semnarea unui acord și cu Serviciul de Informații și Securitate pentru monitorizarea eficientă a comportamentului participanților pe piață.

Comisia specială îi solicită ANRE să elaboreze în termen de 45 de zile aplicația mobilă ecarburanți.anre.md. Astfel urmează să fie facilitat accesul către lista de prețuri a celor care folosesc preponderent telefoane mobile. De asemenea, urmează să afișeze pe pagina sa web evoluția procentuală și valorică a cotațiilor medii Platts pentru ultimele 14 zile pentru produse petroliere principale.

O altă recomandare ține de posibilitatea eliminării necesității de păstrare de către agenții economici a produselor petroliere principale în volum minim de 1000 de metri cubi. Totodată, rămâne valabil obiectivul transpunerii în legislația națională a Directivei UE privind obligația statelor membre de a menține un nivel minim de rezerve de produse petroliere în volumul echivalent pentru două luni de consum intern.

Potrivit raportului, Guvernul urmează să examineze posibilitatea reducerii prețurilor la transporturile de persoane în trafic raional sau interraional, precum și va analiza posibilitatea de reducere a prețului la produsele petroliere pentru operatorii de transport rutier.

De asemenea, se recomandă implementarea măsurilor de stimulare a procurării și a utilizării de către populație a mașinilor electrice și examinarea posibilității scutirii de taxe pentru operatorii de transport rutier la importul unităților de transport destinate serviciilor regulate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău