Care sunt principalele restanțe în implementarea Acordului de Asociere cu UE, în opinia experților IDIS „Viitorul”

  • 12 Decembrie 2019 14:06
Care sunt principalele restanțe în implementarea Acordului de Asociere cu UE, în opinia experților IDIS „Viitorul”

Republica Moldova are restanțe în implementarea Acordului de Asociere, susțin experții IDIS Viitorul, care au evaluat situația în mai multe sectoare. Problema cea mai mare este însă punerea în practică a legilor care deja corespund standardelor europene.

Una dintre restanțe vizează activitatea Autorității Naționale de Integritate, care a fost înființată în 2016, însă mai bine de doi ani nu a fost funcțională. Până acum, ANI a verificat doar 0,8 la sută din declarațiile de avere ale funcționarilor și demnitarilor, iar inspectorii nu au prezentat în rapoartele lor dacă au sesizat Centrul Național Anticorupție și nici dacă s-au adresat în instanțe. Mai mult, ANI se află în imposibilitate să controleze veridicitatea datelor declarate din cauza principiului libertății contractuale, consideră expertul Viorel Pârvan de la IDIS Viitorul.

„În primul rând, am constatat că ANI își concentrează eforturile pe verificarea unor aspecte procedurale, dar mai puțin se concentrează pe însuși verificarea averilor funcționarilor. Nu este menționat dacă ANI sesizează CNA sau dacă CNA investighează, a afirmat Viorel Pîrvan.

În domeniul concurenței, Republica Moldova a implementat directivele europene și astfel au fost aprobate două legi care să asigure o concurență loială. Totuși, lucrurile stau altfel decât pe hârtie. Republica Moldova se află pe locul al 109-lea din 126 la capitolul absența concurenței, afirmă experta Angela Secrieru.

„Legile în Republica Moldova, practic nu sunt respectate. Ce folos avem noi că avem o lege a concurenței și o lege a ajutorului de stat? Vorbim de existența unor interese economice pronunțate apărate de persoane care au posibilitatea să-și impună deciziile”, consideră Angela Secrieru.

Experții IDIS Viitorul susțin că Republica Moldova are restanțe și în alte sectoare, în domeniul infrastructurii de securitate și în sectorul energetic, în special la nivelul prospectării și explorării hidrocarburilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău