Care sunt opiniile Comisiei de la Veneția prezentate în avizul adoptat astăzi referitor la deciziile Curții Constituționale

  • 21 Iunie 2019 15:00
Care sunt opiniile Comisiei de la Veneția prezentate în avizul adoptat astăzi referitor la deciziile Curții Constituționale

Comisia de la Veneția a constat că nu au existat premise pentru dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova în perioada 7-9 iunie.

Comisia de la Veneția consideră că magistrații Curții Constituționale nu au respectat propriile proceduri, precum și nu au respectat principiile egalității părților când a fost vorba despre criza politică. 

În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, Comisia de la Veneția, Comisia de la Veneția consideră că procedurile de drept ale Președinției și Parlamentului au fost afectate esențiale având în vederea numărului acestor decizii și viteza înaltă cu care au fost adoptate

De asemenea, experții susțin că prin faptul că magistrații Curții Constituționale au adoptat foarte rapid deciziile au afectat esențial drepturile procedurale ale Președinției și Parlamentului și aceste hotărâri luate referitor la cazuri foarte sensibile cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. „Nici Parlamentul, nici Președinția nu au avut șansa să-și prezinte argumentele în fața Curții”, se mai arată în document.

În aviz se mai menționează că prevederile Curții Constituționale stabilesc că președintele poate dizolva Parlamentul, în anumite situații, fiind o acțiune întreprinsă în ultimă instanță, de exemplu, dacă este imposibil să fie format guvernul înainte de expirarea termenului limită. „În orice caz, se subliniază faptul că dacă partidele care formează majoritatea ajung la un acord privind formarea guvernului, așa cum s-a întâmplat în Republica Moldov, dizolvarea Parlamentului poate fi considerată o violare a obligațiunilor constituționale ale președintelui în calitatea sa de actor neutral”, susțin experții Comisiei.  

Comisia de la Veneția a stabilit și că modul în care Curtea Constituțională a calculat termenul de 3 luni în care putea fi dizolvat Parlamentul este fără precedent. Astfel, termenul limită ar fi fost cel de 9 iunie, iar luând în considerare că acesta a nimerit în zi de duminică, termenul ar fi trebuit extins până la 10 iunie. Comisia afirmă, astfel, că învestirea Maiei Sandu la data de 8 iunie a respectat termenul legal.

În opinia Comisiei de la Veneția se mai menționează că există motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fundamentată pe Constituția Republicii Moldova. De asemenea, Comisia atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărârilor Curții Constituționale. Opinia integrală adoptată va fi publicată săptămâna viitoare pe site-ul Comisiei de la Veneția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău