Care sunt motivele scăderii accentuate a prețului petrolului

  • 20 Ianuarie 2016 11:06
Care sunt motivele scăderii accentuate a prețului petrolului

Iarna neobișnuit de blândă în emisfera nordică este unul dintre motivele scăderii accentuate a prețului petrolului, spune Agenția Internațională pentru Energie.

Cererea de țiței a fost mai mică în ultimele trei luni ale anului trecut, ceea ce a dus la o inundare a pieței cu materia primă. Până la sfârșitul anului, oferta va depăși cererea de petrol, iar prețul unui baril ar putea coborî până la 23 de dolari, anticipează experții în domeniu, transmite Digi24.

Iarna ar fi trebuit să stimuleze consumul de petrol. Dar temperaturile ridicate au dat peste cap calculele marilor producători. Cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie arată că, pe lângă vremea prea caldă, și unii factori economici au dus la surplusul de petrol de pe piață.

„Această acumulare uriașă de stocuri de petrol pe care am văzut-o în 2015 nu dă semne de scădere nici în prima jumătate a anului 2016 și, așa cum arată cel mai recent raport al nostru, ne temem că stocurile vor continua să crească și în a doua jumătate a acestui an. Atenuarea creșterii economice a Chinei și problemele cu care se confruntă alte țări au dus la o frânare a evoluției cererii de petrol începând cu sfârșitul anului 2015”, spune Neil Atkinson, director al diviziei de petrol a Agenției Internaționale pentru Energie.

Prețul petrolului s-a prăbușit în ultimul an și jumătate. A coborât vertiginos de la 115 dolari pe baril în iunie 2014 la mai puțin de 30 în prezent. Iar experții anticipează că va continua să scadă și ar putea ajunge până la 23 de dolari în următoarele luni, în contextul reintrării pe piață a Iranului, recent eliberat de povara sancțiunilor economice. Pentru a contracara concurența rivalului regional, Arabia Saudită a lansat oferte pentru unii dintre principalii săi clienți.

„Saudiții oferă reduceri la livrările de petrol către Europa încercând astfel să ofere prețuri mai bune pentru produsele lor în comparație cu viitoarele oferte ale Iranului”, spune Branko Terzic, analist economic.

Înaintea introducerii sancțiunilor, în 2012, Europa era una dintre cele mai mari piețe de desfacere pentru petrolul iranian, cu o cotă de 20% din exporturile republicii islamice

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău